0,8 Ampère Geluk – Electro Shock Therapie (ECT)

Veel van ons zullen bij het horen of zien van de term ‘Electro Shock Therapie’ meteen denken aan de cultfilm One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975). De film geeft de behandeling nog steeds een stigma, menen voorstanders van ECT. Hoe je het went of keert, ook in Nederland wordt anno 2015 nog steeds Electro Shock Therapie (ECT) toegepast zo blijkt uit de indringende documentaire 0,8 Ampère Geluk.
In de documentaire ontmoeten we onder andere Lidwine die ernstig depressief en suïcidaal is en van alles heeft geprobeerd om de neerwaartse spiraal te doorbreken. Als laatste redmiddel kiest ze voor elektroshock-therapie. Ondanks dat de behandeling bij veel patiënten goede resultaten heeft staat al jarenlang bekend als een controversiële therapie.
In de documentaire 0,8 Ampère Geluk laat regisseur Saskia Gubbels zien hoe depressies de levens van de hoofdpersonen en hun families beheersen en hoe een behandeling met shock therapie een laatste redmiddel is om toch nog een beetje geluk te vinden.

[sc name=npocredits2 programma=”2Doc” externelink=”http://www.npo.nl/artikelen/nederland-2-komt-met-primetime-documentaires-in-2doc” dag=”02″ maand=”02″ jaar=”2015″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/2doc/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”KN_1667006″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”KN_1667006″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rF1afxYokNQ
[tab:END]
[divider/]