Jarenlang oefenden Nederlandse soldaten aan de Oost-Duitse grens om een eventuele aanval vanuit het Oostblok af te slaan. De Russische beer zou golven van tanklegers op ons afsturen die zeker 48 uur door onze jongens tegengehouden moesten worden. Altijd paraat- voor een oorlog die nooit kwam.
Eigenlijk begon het allemaal met een Poolse aanvalskaart. Daarop grote rode pijlen van aanvallende Poolse legers en kleine atoombommen op steden als Apeldoorn, Zwolle, Utrecht en Den Haag. Hoe zat het eigenlijk met die verdediging van Nederland tijdens de Koude Oorlog? Want IJssellinie en Grebbelinie golden niet meer. Hadden we niet een heel stel militairen in Duitsland zitten om ze op te vangen?
Daar zitten de Nederlanders op verschillende plekken in Noord-Duitsland vanaf begin jaren ‘60, in plaatsen als Seedorf in de buurt van Bremen en Bergen-Hohne dichter naar de grens met Oost-Duitsland. Een paar duizend militairen zijn er gelegerd, maar wonen er ook met hun gezin in hele Nederlandse enclaves. De Noord-Duitse laagvlakte, dat is het vak dat de Nederlandse troepen moeten verdedigen als de Russen komen. De verdediging van de NAVO tegen de Russen bestaat uit een lint van aaneengeschakelde vakken van Noorwegen tot Turkije, en alle NAVO landen hebben hun eigen taak in dat lint. Sinds het begin van deze eeuw zijn de Nederlanders er weer weg, de Koude Oorlog is immers over. Een uitgebreide beschrijving van deze documentaire kunt u vinden op de website van Andere Tijden.
Deze documetaire van Andere Tijden werd oorspronkelijk uitgezonden op 30-09-2012. Meer Documentaires van Andere Tijden kunt u hier vinden.

[divider/]


[toggle title=”Heeft u problemen met het afspelen van de video, kijk dan eerst hier.”]
Om documentaires te bekijken waarvan de bron Uitzending Gemist is heeft u het programma Silverlight nodig om deze te kunnen bekijken. Deze kunt u hier downloaden.

Werkt het nog steeds niet probeer dan het volgende:

 1. Vernieuw de pagina(of gebruik Ctrl – F5 voor een harde refresh)
 2. Start de browser opnieuw op.
 3. Kijk of er mogelijk een update is voor Silverlight.


Speelt de reclame voorafgaande aan de video wel af, maar krijgt u dan een foutmelding “verbinden met videoserver mislukt”? Probeer dan het volgende:
Open de instellingen rechtsonder van de Silverlight player(zie afbeelding)
silverlight1
Zet nu de videokwaliteit lager(normaal is de kwaliteit van de oude Uitzending Gemist website)
 
 


[/toggle]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Andere Tijden – Altijd paraat!”
 1. Godsamme wat zijn dit irritante filmpjes!
  Elke keer krijg je “verbinding met server” fout!!
  Tijd om ze te rippen en te reposten op youtube ofzo :)?

  1. Dit is de player van geschiedenis 24, heb je dezelfde problemen met embedded video’s van uitzending gemist of niet? Zo niet dan zal ik hem even aanpassen.
   Dankje voor je opmerking!

 2. iritant,ik was dienstplichtig lichting 83/3,hospic,was nonex,betekent niet ooefening,echte gewonde verzorgen bij oefeningen,o.a. later oefening Atlantic Lion…..veel dode door wat dan oook,ingeslapen chauffeurs van troepen transpporten…….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *