Andere Tijden: Het vet van vroeger

Begin jaren ’70 nam het aantal hart- en vaatziekten schrikbarend toe. Daarbij speelde ons voedsel volgens onderzoekers in Wageningen een grote rol. Het woord ‘cholesterol’ viel. Cholesterol? De meeste mensen hadden er nog nooit van gehoord, veel arbtsen waren sceptisch. Maar er kwam een landelijke campagne op gang om ongezonde vetten te vervangen, bedrijfskantines kregen een diëtiste op bezoek, fabrikanten pasten hun producten aan.
Naarmate de welvaart na 1945 toenam at men steeds meer vet. Voedseldeskundige Martijn Katan: “In Nederland was dat vooral melkvet: roomboter, kaas, bak- en braadvet, volle melk, volle koffiemelk, volle yoghurt, alles vol. Omdat de oorlog voorbij was en men weer wat geld had, kocht men iedere dag een stuk vlees, lekker vet. Maar dat waren allemaal verzadigde vetten die de concentratie cholesterol beïnvloedden.” Cholesterol is vergelijkbaar met siliconen. Een wit poeder dat wordt gemaakt door je eigen lichaam en is nodig om de hersenen te vormen en om hormonen te maken. Alleen moet je er niet teveel van in je bloedsomloop hebben. Afhankelijk van wat je eet wordt het verkeer van cholesterol in de slagaders steeds drukker met meer kans op ongelukken.
Onzeker over de hoogte van uw cholesterolgehalte? Geen probleem, iedereen kan deze maand gratis de Nationale Cholesteroltest doen om zijn of haar cholesterolgehalte te meten. Deze test valt onder het preventieprogramma van de Rijksoverheid, met als doel een gezonder en vitaler Nederland.
[sc name=npocredits2 programma=”Andere Tijden” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden.html” dag=”27″ maand=”02″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/andere-tijden/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1237516″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]