Andere Tijden Sport documentaire vijfluik over het WK Voetbal

In de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië laat Andere Tijden Sport vanaf donderdag 29 mei nieuw licht schijnen op vijf momenten uit de voetbalhistorie. Te beginnen met een gedenkwaardige persconferentie van Louis van Gaal uit 2001.


[divider /]

[onethird]
[viceadd300x250]
[/onethird] [twothirds_last]

[inleidingnieuws] In de aanloop naar het WK voetbal in Brazilië laat Andere Tijden Sport vanaf donderdag 29 mei nieuw licht schijnen op vijf momenten uit de voetbalhistorie. Te beginnen met een gedenkwaardige persconferentie van Louis van Gaal uit 2001. [/inleidingnieuws]

Andere Tijden Sport begon donderdag 29 mei met ‘De Bittere Tranen van Louis van Gaal’. Over het gemiste WK van 2002 en de historische persconferentie waarin de toenmalige bondscoach zijn vertrek aankondigt. Ooggetuigen en betrokkenen zoals Henk Kesler en Frank de Boer spreken vrijuit over de eerste periode Van Gaal.

Clemens Westerhof, Kuifje in Afrika

Op donderdag 5 juni (22.20 uur uur) gaat Andere Tijden Sport met Clemens Westerhof terug naar Nigeria. Westerhof was eind jaren tachtig een van de eerste Nederlandse voetbaltrainers die zich in een exotisch avontuur stortten: “Ik waande me Kuifje in Afrika. Wist niet wat ik kon verwachten, maar ik ben gewoon gegaan. En heb geen seconde spijt.”

Westerhof werd met The Super Eagles kampioen van Afrika (1994) en haalde het WK in de Verenigde Staten, waar het indruk op de wereld maakte met spelers als Daniel Amokachi, Rashidi Yekini, George Finidi en Emmanuel Amunike. In Westerhofs tijd bereikte Nigeria de hoogste positie voor een Afrikaanse land op de wereldranglijst ooit: vijfde.

Hoe favoriet Oranje in 1990 door de zijdeur afging

Het vervolg van de WK-serie wordt uitgezonden op de rustdagen van het WK in Brazilië. Vrijdag 27 juni (21.30 uur) met een reconstructie van het voor Oranje dramatisch verlopen wereldkampioenschap van 1990. Alles wat goed ging bij het winnen van de Europese titel in 1988, gaat twee jaar later mis bij het WK onder leiding van Leo Beenhakker. Andere Tijden Sport gaat op zoek naar de oorzaken.

Found Footage van het WK 1978

Op zondag 6 juli (20.55 uur) zijn unieke, nieuwe beelden te zien van het WK 1978 in Argentinië. De traumatische bal op de paal van Rob Rensenbrink, in de slotfase van de WK-finale. Gefilmd door een Duitse scheidsrechter met zijn eigen 8 mm filmcamera. Ook andere smalfilms zullen in deze uitzending het WK van ’78 doen herleven.

De filmpjes zijn gevonden door verzamelaar Wim van der Aar, maker van de gelauwerde documentaire De Van Waveren Tapes uit 2012.

Het geheim van 1974

De WK-serie wordt vrijdag 11 juli (21.05 uur) gecompleteerd met een aflevering over de finale van het WK 1974, een trauma voor een hele generatie Nederlanders. Onder aanvoering van een geniale Johan Cruijff speelde Oranje ‘Totaalvoetbal’ van een toen nog ongekende orde. Hoe kon Oranje dit WK ooit verliezen? Vanuit Nederlands perspectief is alles tot in detail onderzocht en beschreven, maar het Duitse gezichtspunt bleef voor ‘ons’ altijd onderbelicht.

Een opzienbarende reconstructie vanuit Duits perspectief, met onder anderen ‘Kaiser’ Franz Beckenbauer, Günter Netzer. Met nooit eerder getoond beeldmateriaal uit Duitse archieven. De Nederlandse spelers waren voor de wedstrijd al aan het feesten in de kleedkamer.

Bron: Nos.nl

Bron foto: Patrick de Laive

[/twothirds_last]

[divider /]