kunnen slakken bijten

Dat willen wij ook 3. Bijten als een slak

Een slakkentong lijkt op een allesverslindende transportband. Hij is bekleed met oersterke, onverslijtbare tandjes. Die zijn zo sterk dat ze zelfs rotsen kunnen vermalen. Volgens biologen kunnen baggerschepen zulke tanden goed gebruiken.

De documentaireserie ‘Dat willen wij ook’ werd oorspronkelijk uitgezonden in 2004 en laat zien hoe de mens de natuur probeert na te bootsen. Een spin kan draden spinnen die elastischer en sterker zijn dan alles wat wij kunnen maken, een gekko kleeft op alles, keer op keer. Hoe doen die beesten dat? Elke documentaire duurt zo’n 15 minuten.

Slakken zijn maar tere beestjes. Ze hebben geen skelet, een snufje zout is ze al fataal, en hun glibberige lichaam krult zo tussen je tenen omhoog als je per ongeluk op ze gaat staan.

Toch hebben de dieren een verborgen talent waar ze mee mogen patsen. Ze beschikken over een bijzondere tong die bezaaid is met vlijmscherpe tandjes. Die tong werkt als een oersterke rasp, waarmee slakken bijvoorbeeld algen van stenen kunnen schrapen.