De val van Antwerpen in 1585 leidt tot een massale uittocht uit de zuidelijke Nederlanden. Protestantse families, arm en rijk, vluchten naar het noorden. Op zoek naar mogelijkheden om hun geloof te belijden, op jacht naar werk. De nieuwkomers met hun kapitaal en arbeidskracht geven de economie een enorme stimulans.
In sommige steden zoals Leiden ontstaat zelfs een heus immigratiebeleid. Nieuwe inwoners worden met allerlei gunstige voorwaarden gelokt, ze krijgen gratis het poorterschap van een stad aangeboden en mogen kerkdiensten in eigen taal houden. De steden in Holland groeien groeien als kool, de wetenschap bloeit, kunstnijverheid floreert. Kunnen we concluderen dat er zonder immigranten er helemaal geen Gouden Eeuw zou zijn geweest?
De Gouden Eeuw is nieuwe documentaireserie van de NTR en de VPRO dat vanaf 11 december dertien weken lang te zien is. Ruim een jaar is er gewerkt aan dit grootse project over de Gouden Eeuw. In dertien afleveringen van 40 minuten gaat presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische en actuele verhaal van de Gouden Eeuw.
In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor. De afleveringen zijn elke week te te zien om 20.25 uur op Nederland 2. Aanvullende achtergrond informatie is te vinden op de bijbehorende website, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. Zo is daar dagelijks een digitale Gouden Eeuw-krant te lezen met nieuws uit die tijd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1208866″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rtzTwr3h9XY
[tab:END]
[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “De Gouden Eeuw 2. Nieuw volk”
  1. Het programma verteld ons dat zonder immigranten dit land niet succesvol zou zijn geworden. Dat is mijn inziens niet objectief te beoordelen maar dat het ons geholpen heeft wel valt te zeggen. Er wordt ook niet gesproken over het type mensen dat naar ons land immigreerden? De Joden, de Hugenoten, Engelsen, Denen etc. Wat voor opofferingen deden zij en hoe vonden zij hun plaats in ons land? Wat waren hun doelen hier en hoe zwaar was het leven? Die kunnen namelijk nogal verschillen van huidige migranten. Die vragen zijn belang omdat er gedurende het hele programma telkens geïnsinueerd wordt dat migratie ons succes heeft gebracht en dus huidige migratie ook. Alsof situaties, achtergronden, instellingen van mensen en culturele geschiedenis daarin niet van belang is. Verder vertelt een van de ‘historici’ ons dat wij allen migranten zijn omdat wij kennelijk allen ‘buitenlands’ bloed hebben, daarbij moet je eerst de vraag stellen: vanaf wanneer meten we dat? zo kan mijn voorouder 5.000 jaar geleden naar dit deel van Europa zijn vertrokken, noemen we dat ook een migrant? Ook moet goed gekeken worden naar het woord buitenlands. Ja Denen zijn geen Nederlanders, en ook Duitsers en Fransen niet, maar het zijn wel allen afstammelingen van Europese volkeren die duizenden jaren op dit continent leven. Een groot verschil met de huidige migranten wiens voorouders nooit een stap op dit continent hebben gezet. Wederom wordt huidige migratie goedgepraat waarin over een heel continent complete volkssamenstellingen veranderen. Iets wat in de geschiedenis van Europa nog nooit is voorgekomen, en dat in 50 jaar. Het kwalijke van dit alles is dat zelfs de grootste prestaties van ons land in het multiculti bakje wordt geplaatst. Het is pure geschiedvervalsing en past geheel in de “weg met ons mentaliteit” die voornamelijk heerst onder intellectuelen in het links politiek spectrum. Vandaar ook dat onze Vaderlandse geschiedenis op middelbare scholen veelal niet verder komt dan slavernij in de VOC tijd (tevens een onderwerp dat altijd zwaar overtrokken wordt).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *