De Gouden Eeuw 2. Nieuw volk

De val van Antwerpen in 1585 leidt tot een massale uittocht uit de zuidelijke Nederlanden. Protestantse families, arm en rijk, vluchten naar het noorden. Op zoek naar mogelijkheden om hun geloof te belijden, op jacht naar werk. De nieuwkomers met hun kapitaal en arbeidskracht geven de economie een enorme stimulans.
In sommige steden zoals Leiden ontstaat zelfs een heus immigratiebeleid. Nieuwe inwoners worden met allerlei gunstige voorwaarden gelokt, ze krijgen gratis het poorterschap van een stad aangeboden en mogen kerkdiensten in eigen taal houden. De steden in Holland groeien groeien als kool, de wetenschap bloeit, kunstnijverheid floreert. Kunnen we concluderen dat er zonder immigranten er helemaal geen Gouden Eeuw zou zijn geweest?
De Gouden Eeuw is nieuwe documentaireserie van de NTR en de VPRO dat vanaf 11 december dertien weken lang te zien is. Ruim een jaar is er gewerkt aan dit grootse project over de Gouden Eeuw. In dertien afleveringen van 40 minuten gaat presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische en actuele verhaal van de Gouden Eeuw.
In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor. De afleveringen zijn elke week te te zien om 20.25 uur op Nederland 2. Aanvullende achtergrond informatie is te vinden op de bijbehorende website, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. Zo is daar dagelijks een digitale Gouden Eeuw-krant te lezen met nieuws uit die tijd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1208866″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rtzTwr3h9XY
[tab:END]
[divider/]