De IJzeren Eeuw Afl. 1: De allereerste koning – Lodewijk Napoleon

Na de succesvolle documentaireserie De Gouden Eeuw (2012) leggen we de focus nu op negentiende eeuw oftewel de De IJzeren Eeuw. Hans Goedkoop neemt in dertien afleveringen de kijker mee terug naar de 19e eeuw, de eeuw waarin een land tot stand kwam dat wij nog altijd herkennen, het begin van het moderne Nederland. Van koningshuis tot grondwet, van parlementaire democratie tot verzuiling. In ‘De IJzeren Eeuw’ worden bruggen, sporen, wegen en kanalen aangelegd, ontwikkelen Amsterdam en Rotterdam zich stormachtig en verrijzen overal in het land industrieën met moderne stoommachines. De overzeese handel bloeit op en aan het eind van de eeuw komen Nederlandse wetenschappers met vijf Nobelprijzen thuis.
Voor meer informatie over de serie, het tijdschrift en de tentoonstelling zie de website van npogeschiedenis.nl of bekijk hier alle afleveringen van de serie.

Aflevering 1: De allereerste koning – Lodewijk Napoleon

In 1813 begon de Nederlandse monarchie en onze eerste koning was Willem I, zo leren we. Maar wat doen we dan met koning Lodewijk Napoleon? Hij regeerde van 1806 tot 1810 over ons land. Hij was een Fransman, hier geparachuteerd door zijn machtige broer keizer Napoleon. Die telt dus niet. Maar in die korte tijdspanne van vier jaar ontpopt Lodewijk zich tot een beschermer van de belangen van de noordelijke Nederlanden en tot een vorst die ons land zijn identiteit gaf.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1226670″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=CSAXMMCyE_s
[tab:Informatie tentoonstelling]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=K0TWsSj7zeo
[tab:END]
[divider/]