First Animal to Survive in Space

Een onooglijk klein beestje, het beerdiertje (Tardigrades), blijkt de ruimte prima aan te kunnen. Het heeft geen ruimtepak nodig en plant zich in de extreme omstandigheden gewoon voort.
Het zijn kleine diertjes die in een vochtige omgeving leven en overal op de wereld voor komen in zout en zoet water, maar ook in vochtige omgevingen op het land, bijvoorbeeld in mossen. Ze zijn te vinden op grote hoogte in de Himalayas (boven 6.000 m), tot in de diepzee (beneden 4.000 m) en van de polen tot aan de evenaar.
Een opmerkelijke eigenschap van beerdiertjes is cryptobiose (schijndood): ze kunnen onder omstandigheden van langdurige droogte, koude (bijna -270 graden) of warmte (ruim +250 graden) overleven. Beerdiertjes die op mossen leven zijn eraan gewend, dat het mos soms volledig uitdroogt en kunnen overleven door te verschrompelen tot een soort zak-achtige vorm, waarbij de poten schijnbaar verdwenen zijn. Wanneer de beerdiertjes terug in contact komen met water, zijn ze enkele uren later weer actief en zijn de poten weer zichtbaar.

[divider/]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=7W194GQ6fHI
[divider/]