Gestrand op Kos: Europa of de dood

Het Griekse eiland Kos is een prachtige vakantiebestemming. Maar toeristen moeten tegenwoordig de stranden en de hotels delen met duizenden bootvluchtelingen die er op de kust aanspoelen. Op de vlucht voor het geweld in Syrië stappen ze in Turkije op een bootje. Een paar uur later staan ze op Europese bodem.

Kos is voor de vluchtelingen een tussenstop. Ze willen zo snel mogelijk op een boot naar het vasteland. Of liever nog, op het vliegtuig naar Duitsland of Zweden. Maar als je illegaal bent, is dat lastig.

Vice zocht voor hun documentairereeks ‘Europe or die’ de vluchtelingen op Kos op. In de documentaire ‘Migrants Stranded on Kos’ vertellen ze hun verhaal aan journaliste Milène Larsson. Het hakt er direct stevig in. Larsson staat op het strand en ziet een bootje vluchtelingen aankomen. Het is een rubberbootje, op zichzelf al nauwelijks zeewaardig, afgeladen vol met acht migranten. Ze zijn niet de enigen, dit jaar arriveerden er al 8000 migranten op het Griekse vakantie-eiland.

Gastvrij ontvangen worden ze niet. De migranten zijn bijeengedreven in een verlaten hotel aan de rand van de stad. En daar worden ze aan hun lot overgelaten. “It’s not our business. Get in the camp, and don’t come back”, zeggen de Grieken volgens één van de vluchtelingen in de documentaire.
Larsson vraagt zich af wat ze van deze situatie moet denken. Mensen die van huis en haard zijn verdreven door oorlog. Moet je die zo wreed aan hun lot overlaten?

Ook bekend onder de titel ‘Migrants Stranded on Kos: Europe or Die’.