Enige tijd geleden plaatsten we de documentaire De Madammen Van Mathilde van de Belgische documentairemaker Pieter De Vos en nu is De Vos terug met de documentaire webreeks ‘Hoe Durven Ze’ dat gebaseerd is op de bestseller “Hoe Durven Ze – De euro, de crisis en de grote hold-up” van Peter Mertens. ‘Hoe Durven Ze’ gaat op zoek naar de winnaars en verliezers van de eurocrisis. Met bovenal de vraag: welk Europa willen we?
Een recente moderne webserie van een onderwerp wat ons allemaal aangaat. Met interviews in Griekenland, Spanje, België en Duitsland met burgers, economen, journalisten. Ingeborg Beugel en Joris Luyendijk verzorgen de Nederlandse inbreng voor deze documentaire.
In het stof van de crisis wil men deze waanzinnige recepten in beton gieten. In deze vijfde, en laatste aflevering vragen we ons af: Welk Europa willen we?
Een productie van het Belgische documentaire collectief docwerkers.be, op hun website zijn trouwens al hun films te bekijken.

[divider/]
[tab:Vimeo versie]
httpvh://vimeo.com/66467925
[tab:Youtube versie]
httpvh://youtu.be/InrDVMNUFqU
[tab:END]

[divider/]

Door docunet

0 gedachte over “Hoe Durven Ze: 5. Welk Europa willen we?”
 1. te kort maar slaat de spijker op zn kop !
  mensen verenig nou eens . ipv maar blijven mauwen en klagen dat “we” er niks aan kunnen doen ..
  het enige dat we hoeven te bereiken is dat de beveiliging van de machthebbers het werk er bij neerlegt.. en de politie niet optreed tegen een rechtmatige opstand / demonstratie,.
  ben je niet met ons dan ben je tegen ons.. deze zin wordt op dit moment ook tegen ons gebruikt.. alleen wij zijn met velen meer 🙂

 2. I kon deze docu gelijk niet meer erg serieus nemen naar deze quote (1:19) “Dan gaat dat eigenlijk over het perfectioneren van het idee van de eu als een vrijemarktomgeving.”
  Heeft Jan Blommaert weleens de stapel aan regulering en wetgeving met betrekking tot economie (handel, arbeid, industrie, subsidies enz) in de EU bekeken? Hoe kan je dan zoiets zeggen?

 3. de randiozefout zit er in te denken dat de cultruele factor gegelaiseerd zou worden door ene gemeenschapelijke munt en dat de EU tot stand is gekomen om de vrije markt, grootbedrijf en GrootGeld meer ruimte te geven dan de rest van de bevolking.
  Macht, geld en status..met de verleiding dat alles te koop is, alles zij prijs heeft en dat geld de maakbaarheidsafctor is. N Uiteraard aangezet tot actie via dwang,terreur,totale controle en (dol op straffen en boetes.).Geef geld!!
  Winsten privatiseren en lasten/kosten nationalseren..de lagere inkomens betalen de rekeningen van het GrootGeld, GrootGeld strijkt de subsidies op die KleinGeld heeft moeten betalen..Wij betalen de winsten van de (EU)gesubsidieerde grootindustrie
  Aangevoerd door eurofiel neoliberaal wordt de maakbaarheid van de samenleving in gezet door een scenario van crisis en afbouw van sociale zekerheden..geld wordt gewoon via een wetgevinkje gejat en de koopkracht werd reeds met 55% verminderd door de wisseltruc en de prijzen verhoogd met factor 2,3 23 als prijzen truc..
  Geweldig voor GrootGeld, een ramp voor KleinGeld.
  En daar is geen moer aan veranderd, sterker:de machts- en gelddrift slaat nog steeds meer op hol..easy money…wetje er door gejast met “constructieve”(???) partijen en daar gaan we weer Het z volgende miljard inleveren en opgejut worden om je consumentenrol actief te blijven vervullen..
  Van wat? Geld uit het niets gaat niet op voor de schlemielen, want die mogen de rente betalen.Voor die truc moet je bij de ECB zijn
  De economie is er voor emnsen en niet omgekeerd..de econie moet dienen en geen dictator worden.
  De economie is er niet voor om afgeroomd te worden door elitaire tokkies met onverstand en persoonlijkheidsstroonis.
  Politiek is er voor mensen en niet andersom.
  Uit eerdere lessen hebben we mogen leren dat maakbaarheid van samenlevingen grenzen kent.
  De gefantaseerde menukaart wordt nooit gehaald..de wil en de rek van mensen zijn begrensd en je kunt ze maar tijdelijk belazeren..4 jaar, 6 jaar…maar dan lukt het ineens niet meer.
  We moeten er gezamenlijk wel de zin van inzien en iedereen moet gelijke kansen hebben om er wat op vooruit te gaan..geen inteeltselecties.
  Het postmodernisme staat haaks op de Grote Waarheidverkondigende instituten..de waarheid is een scatter en subjectgebonden…dwang werkt averechts,terreur maar tijdelijk.geld unificeert niet- alleen mensen unificeren en dat doe je het best door eenzelfde taal te spreken(letterlijk) en die taal is niet de taal van de EU,en straffen om het straffen of om geld af te dwingen via boetes gaat al vlot zijn charme verliezen..
  Uiternmate vervelkend worden de dubbele moraal en politieke arrogantie.
  Wat geldt voor de ene groep is plotseling niet geldig voor de “hogere orde”…en die arrogantie ontaardt alleen maar in et schrappen van de democratie en opleggen van censuur (waar de media bereidwillig aan meewerken via moderatoren met minderwaardigehidscomplexen)..angst voor machtsverlies.is de neurose van politici.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *