Hollandse Wereldwonderen – Het Wouda-stoomgemaal

Het Wouda-stoomgemaal, ook wel een stoomkathedraal genoemd, is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het heeft de capaciteit om 4000 m3 water per minuut uit de polder te malen. Het Woudagemaal speelt nog steeds een rol in het hele afwateringsstelsel van Friesland. Vroeger werd bij eb het overtollige water op zee geloosd. Dat lukte niet meer vanwege de toenemende inpoldering, ontginning en inklinking van de bodem. Naast het natuurlijke spuien waren gemalen nodig om de provincie droog te houden. Het Woudagemaal draagt als levend monument nog steeds bij aan de afwatering van de Friese boezem.
Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan honderden archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van “uitzonderlijke universele betekenis” zijn voor de wereldgemeenschap. Nederland kent inmiddels acht erkende werelderfgoederen en Curaçao één.
In Hollandse Wereldwonderen is te zien wat de betekenis van deze Nederlandse werelderfgoederen is, wat de voor- en nadelen van deze erkenning zijn en hoe de toekomst er voor onze werelderfgoederen uitziet.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1189425″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]