Hollandse Wereldwonderen – Schokland

In 1995 werd Schokland en omgeving het eerste Werelderfgoed in Nederland. Een efgoed waaraan de geschiedenis van de Nederlandse strijd tegen het water is af te lezen. ‘Schokland’ telt negen rijksmonumenten en honderden archeologische terpen. In de Middeleeuwen was Schokland nog onderdeel van het vaste land. Omstreeks 1450 ontstond een eiland door een stijgende zeespiegel. Dit eiland is in de loop der eeuwen door stormen steeds kleiner geworden. De bewoners van Schokland moesten in 1859 naar het vaste land verhuizen.
Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan honderden archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van “uitzonderlijke universele betekenis” zijn voor de wereldgemeenschap. Nederland kent inmiddels acht erkende werelderfgoederen en Curaçao één.
In Hollandse Wereldwonderen is te zien wat de betekenis van deze Nederlandse werelderfgoederen is, wat de voor- en nadelen van deze erkenning zijn en hoe de toekomst er voor onze werelderfgoederen uitziet.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1189427″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]