Metropolis over Goud

Metropolis gaat op zoek naar het felst begeerde stukje metaal op aarde: goud. Ze duiken in de wereld van goudzoekers en goudgekken, van vieze riolen in Pakistan tot een schoonheidssalon in Zuid-Korea.
Dan zoekt goudkorrels in de staat Californië en heeft naar eigen zeggen de goudkoorts flink te pakken. Het werk is zwaar, de opbrengst valt vaak tegen en op het gezelschap van zijn twee wolfshonden na, doet hij het helemaal alleen. ‘Ik heb wel partners gehad, maar die probeerden soms goud achterover te drukken. Of ze wilden meer dan er te vinden was. Goud maakt mensen hebzuchtig,’ legt Dan uit.
Want als je het goed doet, dan kun je aardig verdienen in de goudhandel. Neem Danish uit Pakistan. Hij beheert de afvalverwerking van de goudmarkt in Karachi en dat levert flink wat inkomsten op. Hij heeft talloze jonge armoedzaaiers in dienst die in het afval en stinkende rioolwater van de goudsmeden op zoek gaan naar kleine brokjes goud voor hun chef.
Nu Guem uit Zuid-Korea smeert het goud liever op haar gezicht. Een goudbehandeling reinigt haar huid en houdt hem ook nog eens mooi wit.
Deze documentaire van Metropolis werd oorspronkelijk uitgezonden op 16-05-2013. Meer Documentaires van Metroplis kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1199817″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]