Sam, het afscheid

Sam leed aan een progressieve spierziekte. Hij was de hoofdpersoon uit de bijzondere documentaire van Ria Bremer en Doret van der Sloot die vorig jaar in april werd uitgezonden. De AVRO brengt dinsdag een speciaal ingelaste uitzending over het overlijden van Sam Galesloot. In de documentaire Sam: Het Afscheid portretteren Bremer en van der Sloot de jongen die kwaliteit van leven op de medische wereldagenda kreeg.
Sam Galesloot, zo voorspelden de artsen in 1992, zou spoedig sterven. Het zou een paar dagen, misschien weken en hoogstens maanden duren voor zijn ziekte alles zou verlammen. Ria Bremer volgde de dilemma’s rond dit sterven voor het programma “Vinger aan de Pols”.Maar Sam spotte met alle medische logica. Zijn wil om te blijven leven overwon alles.
Na het uitzenden van de documentaire werd Sam geconfronteerd met de vele discussies over de kwaliteit van (zijn) leven. “Woedend kon hij worden; in zijn visie was er maar een persoon die daarover mocht oordelen en dat was hij zelf.” zegt Ria Bremer.
Sam leefde verder met een missie. Hij werd een bekende Nederlander, hij kreeg honderden reacties via mail, Hyves en Facebook. De documentaire werd op congressen in Zuid Amerika en China vertoond en Sam kreeg uitnodigingen voor nationale en internationale medische congressen en symposia over de kwaliteit van leven. Zijn verhaal zette het thema op de wereldagenda.

[divider/]
Get Adobe Flash PlayerAls het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.