Searching for Sugar Man & The Central Park Five

Bij toeval kwam ik vanmorgen deze twee documentaires tegen die beide blijkbaar ook op het IDFA van dit jaar te zien waren. Blijkbaar is het IDFA inmiddels zo groot dat sommige documentaires gewoon langs je heen gaan. The Central Park Five is een documentaire waarin een verkrachtingszaak in New York uit 1989 centraal staat, waarbij vijf onschuldige jongeren werden veroordeeld. Voor wie fan is van de Paradise Lost trilogie. is dit zeker een aanrader. In Searching for Sugar Man proberen twee Zuid-Afrikaanse mannen een antwoord te vinden op de vraag wat er met hun mysterieuze rock-n-roll held, Sixto Rodriguez, is gebeurd.
 

Searching for Sugar Man

Een verhaal over hoop, inspiratie en de klinkende kracht van muziek. Rodriguez was het grootste jaren zeventig rockicoon in de Verenigde Staten… die dat nooit was. Zijn albums werden gelauwerd, maar de verkoop bleef er ver bij achter. Hij verdween in de obscuriteit, omgeven door geruchten over een gruwelijke dood.
Een illegale kopie van één van zijn platen kwam echter in Zuid-Afrika terecht en daar werd zijn muziek een fenomenaal succes. In het land dat indertijd geplaagd werd door de apartheid, werd zijn muziek door de onderdrukte bevolking massaal omarmd. Als dan zijn tweede plaat eindelijk op cd uitkomt, vatten twee fans dat op als een teken en storten zich op het mysterie rond Rodriguez…
het resulteert in een wilde reis. Uitgebreide review is hier te lezen.

 
 

The Central Park Five

In april 1989 werden vijf zwarte en latino tienerjongens uit de New Yorkse wijk Harlem gearresteerd voor de brute mishandeling en verkrachting van een blanke vrouw in Central Park. De jongens bekenden en werden veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen.
Terwijl de laatste nog vast zat, bekende een eveneens gedetineerde serieverkrachter dat hij – en hij alleen – schuldig was aan het misdrijf tegen de Central Park Jogger, zoals het slachtoffer door de media werd genoemd. Uitgebreide review is hier te lezen