Tegenlicht: Baas over je eigen voetbalclub

Steeds trouwe supporters moeten lijdzaam toezien hoe hun voetbalclubs worden overgenomen door schatrijke Maleisiërs, Russische oligarchen en andere rijke zakenmannen. Ondanks dat er vanaf het begin af aan al kritiek was lijken voetbalsupporters zich nu steeds actiever en georganiseerder te gaan verzetten tegen de overnames van hun clubs.
De grootste kritiek van de trouwe supporters is dat de buitenlandse zakenmannen geen enkele emotionele band hebben met het voetbalverleden van hun club en louter op geld belust zijn of het puur zien als een duur speeltje. Voor hen is voetbal meer dan alleen schoppen tegen een bal, het is een sociaal bindmiddel.
Wat doe je als je als supporter ziet hoe jouw club van naam verandert, of je ineens rood in plaats van blauw als clubkleur hebt terwijl je club bekend staat als de Bluebirds..? Juist, je neemt het heft in eigen handen en je koopt gezamenlijk je club terug of je richt een nieuwe club op met een eigen stadion. Tegenlicht laat in deze documentaire zien dat het een protestbeweging is die misschien wel voor meer staat dan voetbal alleen.
Voor de Nederlandse voetbalfans is dit artikel over hoe het voetbal in Nederland kapot wordt gemaakt ook een aanrader

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”26″ maand=”10″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1219696″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1219696″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=9OVTsnx6YYM
[tab:END]
[divider/]