Tegenlicht: Digitaal Geheugenverlies

Ons geheugen vervliegt. Floppy’s van vijftien jaar geleden kan geen machine meer afspelen, harde schijven gaan maar vijf jaar mee en een pagina op internet verandert voortdurend. Toch worden complete bibliotheken versnipperd en wegbezuinigd, met het idee dat alles vindbaar blijft op internet. Maar is dat wel zo, of gaan we lijden aan collectief geheugenverlies?
VPRO Tegenlicht onderzoekt de stand van ons geheugen en ging naar de bibliotheek van Alexandrië, het internet archief in San Francisco en vond in een verlaten filiaal van Mc Donalds in Silicon Valley de allereerste maanbeelden terug. Hoe voorkomen we de massale vernietiging van informatie? Hoe kies je welke bestanden digitaal bewaard moeten worden voor de toekomst? En hoe bewaar je die vervolgens?
Meer achtergrond informatie en reacties op deze Tegenlicht documentaire is terug te vinden op de website van Tegenlicht. De leukste reacties zijn toch wel van mensen die na deze uitzending hun oude website hebben weer gevonden via de Wayback Machine van The Internet Archive.
Wie o wie heeft er nog zo’n mooie website uit 1998 :D?

[sc name=npocredits2 programma=”Tegenlicht” externelink=”href=”http://tegenlicht.vpro.nl/” dag=”07″ maand=”09″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/tegenlicht/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1209790″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]