The Canary Effect

The Canary Effect is een documentaire uit 2006 die kijkt naar de effecten die de Verenigde Staten en haar beleid hebben op de inheemse volkeren (Indianen), die slechts nog bewoners zijn.
In de 19é eeuw werden veel Indianen stammen uitgeroeid en hun landen werden ingenomen. Niemand die het erg vond, want de Indianen waren allemaal barbaren, vermoorden vrouwen en kinderen en ga zo maar door. In de jaren 50 en 60 van de twintigste eeuw waren ‘cowboy’ films razend populair, en de indianen waren de perfecte slechteriken tegenover de heldhaftige cowboys. De feitelijke geschiedenis werd beetje bij beetje overschaduwd door een fictieve geschiedenis.
The Canary Effect volgt de angstaanjagende en gruwelijke misstanden ingeprent op de inheemse bevolking van Noord-Amerika, en brengt de details van de genocidale praktijken van de Amerikaanse regering en haar voortdurende invloed op de huidige dagen Indiase land naar boven. De documentaire ging in première op het Tribeca Film Festival en won de Stanley Kubrick Award in 2006.
De Documentaire is inmiddels niet meer beschikbaar. Onderstaande video is alleen de trailer.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=INkcZ6UZBV8