Vlucht MH370: Hoe konden ze zo ver vliegen zonder gedetecteerd te worden?

Meer dan twee weken nadat Malaysia Airlines-vlucht 370 vermist werd geloven de Maleisische autoriteiten nu dat vlucht MH370 neergestort is in de Indische Oceaan van Australië. Maar de vraag blijft nog steeds, hoe kon een ongeïdentificeerd passagiersvliegtuig, wat van zijn koers afweek zo ver vliegen langs de westkust van Australië zonder gedetecteerd te worden?
Mark Davis van SBS Dateline kijkt naar de geavanceerde surveillance systemen die in staat moeten zijn geweest om vlucht MH370 te detecteren toen het richting Australië vloog. Hij komt er achter dat er enorme gaten zijn in de radardekking van Australië. In deze korte documentaire kijken ze naar het mysterie rondom het verdwijnen van Malaysia Airlines-vlucht 370, maar vragen zich ook terecht af of Australië zonder waarschuwing aangevallen kan worden door vijandelijke vliegtuigen.
Malaysia Airlines-vlucht 370 was een passagiersvlucht met 239 mensen aan boord van Kuala Lumpur in Maleisië naar Peking in China. Op 8 maart 2014 om 00:41 (AWST) vertrok de Boeing 777 vanaf Kuala Lumpur International Airport voor een nachtvlucht naar de Internationale Luchthaven van Peking, waar hij om 06:30 (AWST) had moeten landen. Ongeveer 40 minuten na vertrek was het reguliere contact verbroken. Het toestel was naar zijn kruishoogte gestegen van 35.000 voet (tussen 10 en 11 km) toen het van de radar verdween.
Daags nadat het toestel van de radar verdween bleef onduidelijk wat de oorzaak hiervan was. Dit leidde tot talloze speculaties in de media. Aanvankelijk richtte de aandacht zich op twee Iraanse passagiers die reisden met in Thailand gestolen Europese paspoorten (een Italiaans en een Oostenrijks). Zij beschikten over vliegtickets om van Peking naar Amsterdam te vliegen, om daarna afzonderlijk naar Kopenhagen en Frankfurt door te reizen. Later gaven de autoriteiten aan het onwaarschijnlijk te achten dat er een verband is met de verdwijning van het vliegtuig.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
[tab:END]