Zembla: Bodemprijzen en kiloknallers

Het zal niet de eerste keer zijn dat er Kamervragen worden gesteld of verschillende nieuwsitems verschijnen naar aanleiding van een Zembla uitzending. In de Zembla documentaire Bodemprijzen en kiloknallers bleek dat de afgelopen twee jaar asbest is vrijgekomen in drie ovens van het bakkerijconcern Bakkersland. Hoe kan het dat zoiets gebeurd? Nalatigheid of heeft het misschien te maken met de drang om zo goedkoop mogelijk te moeten produceren? Zembla onderzoekt de macht van de supermarkten en de gevolgen voor de productie van ons voedsel.
Iedere dag proberen supermarkten ons te verleiden met stuntprijzen en mega-aanbiedingen. Ze voeren een prijzenoorlog met elkaar om de gunst van de consument te winnen. We moeten geloven dat zij echt de goedkoopste zijn. Goedkoper dan de concurrenten. Supermarkten sluiten scherpe deals met de voedselfabrikanten. Brood, groente en vlees moeten daardoor zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Dat scheelt ons geld bij de kassa, denken we. Maar is dat wel zo? En wie betalen de echte prijs van onze boodschappen?
Supermarkten lijden volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte door de prijzenoorlogen vaak verlies op A-merken. Die worden onder de inkoopprijs verkocht. Rutte: ‘Dat compenseren ze met andere producten, zoals huismerken en natuurlijk met brood, groente en vleeswaren, daar wordt gewoon goed geld op verdiend.’ Leveranciers moeten volgens Rutte ‘zo goedkoop mogelijk produceren, doen ze dat niet dan gaat Albert Heijn of Jumbo naar een andere fabrikant en dan kun je je fabriek wel dichtgooien.’ Omdat er maar een paar supermarktketens zijn die samen het grootste deel van de markt verdelen, kunnen ze fabrikanten onder druk zetten om tegen bodemprijzen te leveren.
Door de lage winstmarges op hun producten hebben sommige fabrikanten nauwelijks geld voor schoonmaak en investeringen. Dat gaat ten koste van de volksgezondheid en de veiligheid van de werknemers, zeggen bronnen uit de bakkerijwereld en de vleessector in ZEMBLA. John Klijn, FNV bestuurder voor de vleessector: ‘Onze supermarkten horen bij de goedkoopste van Europa en dat is niet voor niks.’

[sc name=npocredits2 programma=”Zembla” externelink=”href=”http://zembla.vara.nl/Voorpagina.1974.0.html” dag=”09″ maand=”01″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/zembla/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”VARA_101342117″ ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]