Toeslagenaffaire documentaire

2Doc: Alleen tegen de staat

5 moeders die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire vertellen in deze documentaire over de impact op hun. De staat heeft een systeem opgetuigd waaruit iedere vorm van menselijkheid is verdwenen en alleen gejaagd wordt op ‘fraudeurs’.

“Alleen tegen de staat” is een aangrijpende en onthullende documentaire die in 2021 werd uitgezonden als onderdeel van de 2Doc-reeks. De film volgt de strijd van de Groningse boer Tjeerd en zijn gezin tegen de Nederlandse overheid en de gaswinning in hun regio.

De documentaire geeft een schokkend beeld van de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Door de jarenlange gaswinning zijn duizenden huizen beschadigd en is de bodem zo verzwakt dat er regelmatig aardbevingen plaatsvinden. De Nederlandse overheid heeft jarenlang te weinig gedaan om de Groningers te beschermen en te compenseren voor de schade die ze hebben geleden.

Tjeerd is een van de vele boeren in Groningen die zwaar getroffen zijn door de gaswinning. Zijn boerderij is beschadigd en zijn gezin is regelmatig getroffen door de aardbevingen. Tjeerd weigert echter om te vertrekken en vecht al jarenlang voor gerechtigheid. Hij wil dat de overheid de schade vergoedt en stopt met de gaswinning.

De documentaire toont hoe Tjeerd en zijn gezin zich een weg proberen te banen door de complexe bureaucratische procedures en de vele obstakels die ze tegenkomen op hun weg naar gerechtigheid. Ze worden geconfronteerd met een overheid die hen negeert en hen als lastig beschouwt. Tjeerd en zijn gezin voelen zich vaak alleen in hun strijd tegen de staat.

De documentaire maakt op indringende wijze duidelijk hoe belangrijk het is dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de Groningers compenseert voor de schade die ze hebben geleden. De film toont ook de veerkracht en de vastberadenheid van de Groningers om te vechten voor hun rechten en voor een veilig en rechtvaardig leven in hun eigen regio.

“Alleen tegen de staat” is een must-see documentaire voor iedereen die meer wil weten over de gevolgen van de gaswinning in Groningen en de strijd van de Groningers voor gerechtigheid. De film geeft een schokkend en onthullend beeld van de situatie in Groningen en laat zien hoe belangrijk het is dat we ons blijven inzetten voor een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen.

Uitgezonden via 2Doc op 20 september 2021.