Netflix documentaires


In de afgelopen jaren heeft Netflix steeds meer aan populariteit gewonnen onder filmliefhebbers. Dit is mede te verklaren door het sterk toegenomen aanbod op Netflix, ten opzichte van andere aanbieders van video on demand. Niet alleen nam het aantal films toe, ook heeft Netflix steeds meer documentaires aan haar aanbod toegevoegd.

Een deel van deze documentaires werd door Netflix zelf gemaakt, waarvan Making a Murderer het beste voorbeeld is. Deze Amerikaanse documentaireserie werd op 18 december 2015 geïntroduceerd en is nog steeds mateloos populair onder een grote groep gebruikers van Netflix. 

Making a Murderer

De documentaire, die als serie aangeboden wordt, geeft een kijkje in het leven van Steven Avery. Deze Amerikaan uit Winconsin heeft achttien jaar in de gevangenis gezeten voor een vermeende verkrachting van Penny Ann Beernsten. Uit een nieuwe DNA-analyse blijkt echter dat de verkrachting mogelijk aan de verkeerde gekoppeld werd, waardoor niet Avery maar Gregory Allen de verkrachter lijkt te zijn. Door deze nieuwe inzichten komt Steven Avery vrij en begint hij te procederen tegen Manitowoc County en enkele betrokken ambtenaren. Niet veel later wordt Avery door diezelfde ambtenaren opnieuw beschuldigd, ditmaal voor een moord. Het eerste seizoen van deze Netflix documentaire bevat tien afleveringen die allemaal bijna een uur duren.
Hoewel Making a Murderer door veel mensen wordt gezien als de beste Netflix documentaire, is dit lang niet de enige documentaire die op Netflix te bekijken is. In dit artikel beschrijven we een aantal van de beste Netlfix documentaires die het bekijken zeker waard zijn. Sommige van deze documentaires bestaan uit meerdere afleveringen, anderen bevatten slechts een aflevering. Ook zijn lang niet alle Netflix documentaires door Netflix zelf geproduceerd.

De trailer van Making a Murderer:

 

#1: Blackfish: het verhaal van orka Tilikum

Een van de Netflix documentaires die niet door Netflix zelf geproduceerd is, maar wel mateloos populair is onder een grote groep gebruikers is Blackfish. Deze documentaire werd op 19 januari 2013 uitgebracht en bestaat uit een aflevering van een kleine anderhalf uur. De Amerikaanse documentaire gaat over de orka Tilikum, die in het park SeaWorld Orlando leefde. De documentaire probeert duidelijk te maken dat zeedieren als orka’s niet in een aquarium horen te leven, maar eigenlijk vrij zouden moeten zijn.
Tijdens de documentaire wordt orka Tilikum langzaamaan steeds gekker en agressiever van het rondjes zwemmen in een veel te klein bassin binnen het park. Op een gegeven moment draait Tilikum door en begint hij bezoekers van het park te vermoorden. Direct na het uitbrengen van de documentaire bleek hoeveel impact de documentaire had op de Amerikaanse burger. Voor het park SeaWorld Orlando betekende dit dat zij moesten stoppen met de orkashows om gasten tevreden te houden. Ook in Nederland reageerde men op deze Netflix documentaire. Het programma RamBam (BNN) besteedde in 2016 aandacht aan de situatie van dieren in het Dolfinarium van Harderwijk naar aanleiding van deze documentaire.
De documentaire Blackfish hebben wij zelf sinds kort ook op Documentairenet.nl.

#2: Een kijkje in het leven van Pablo Escobar

Een Netflix documentaire van een heel ander kaliber is de Netflix-serie Narcos. Deze documentaire werd door Netflix zelf geproduceerd en heeft inmiddels twee seizoenen van ieder tien afleveringen. Het eerste seizoen werd op 28 augustus 2015 aan het aanbod van Netflix toegevoegd. Direct na het introduceren van deze documentaireserie was men laaiend enthousiast over Narcos, door het realistische beeld wat in deze documentaire geschetst wordt. Niet voor niets verscheen de Netflix documentaire al snel in de toplijsten van website IMDB.
Narcos geeft de kijker een kijkje in het leven van de beruchte drugshandelaar Pablo Escobar. Escobar stond jarenlang aan het hoofd van het Medellínkartel, wat een van de grootste drugskartels van Colombia was. In de documentaire wordt de jacht op Escobar getoond, evenals het leven wat Escobar zelf leefde. Niet alles wat Pablo Escobar deed was slecht, zo kwam hij onder meer op voor de armen in het land, was hij betrokken bij de financiering van voetbalclubs, enzovoorts. Met deze documentaire krijgt men een uniek inkijkje in het leven van een van de meest beruchte criminelen uit de geschiedenis van Colombia. Pablo Escobar stierf op 2 december 1993.

 

#3: Documentaire over de druk die ouders kinderen opleggen 

Waar men in Nederland al niet opkijkt van een ouder die zijn of haar dochter in het weekend luidruchtig aanmoedigt om net een stapje harder te lopen, is dit in Amerika nog normaler. Het is zelfs zo dat sommige ouders hun baan opzeggen om de prestaties van hun kind nog meer te kunnen ondersteunen. Voor sommige kinderen is het een droom om tot de beste sporters van hun land te behoren, maar voor anderen geldt dat absoluut niet. Juist over die laatste groep kinderen gaat de Netflix documentaire Trophy Kids. De Netflix documentaire beschrijft het leven van kinderen met ouders die willen dat ze het beste uit zichzelf halen, terwijl de kinderen daar zelf niets voor voelen. Zij houden zich liever bezig met andere zaken dan het behalen van topprestaties in de sport die zij beoefenen. In Trophy Kids komen de Amerikaanse ouders die in de documentaire gevolgd worden er niet al te best vanaf. Direct na het uitbrengen van deze bijna twee uur durende Netflix documentaire in 2013 stroomden de positieve reacties over de documentaire binnen bij de makers hiervan. Veel kijkers vinden dat de documentaire een heel realistisch beeld schept van de stress en problemen die kinderen van dergelijke ouders ervaren tijdens hun leven.
In de Netflix documentaire Trophy Kids staat de vraag centraal: “Willen we het beste voor onze kinderen bereiken? Of willen we dat onze kinderen de beste zijn?” Een vraag die voor veel ouders opgaat in de huidige tijd.

#4: Een leven zonder vlees in Cowspiracy

Een documentaire die net als de reeds beschreven Netflix documentaires een grote invloed heeft gehad op de samenleving is Cowspiracy. Deze Netflix documentaire werd niet door Netflix zelf geproduceerd, maar is door A.U.M. Films en First Spark Media aan het aanbod van Netflix toegevoegd. Deze documentaire werd op 26 juni 2014 geïntroduceerd en duurt ruim anderhalf uur. In deze Amerikaanse documentaire draait het om het leven van Kip Andersen, die tevens een van de producenten van de film is.
Kip Andersen zoekt naar mogelijkheden om een milieubewust leven te leiden, nu het milieu een steeds prominentere rol binnen de samenleving speelt. De overheid zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de klimaatverandering tegen te gaan en consumenten proberen onder meer hun energieverbruik terug te dringen. Kip Andersen hoort tijdens zijn zoektocht naar een milieubewust leven dat hij zo min mogelijk vlees zou moeten eten.
Vanaf dat moment gaat Kip Andersen op zoek naar de waarheid achter het eten van vlees in relatie tot het milieu. Hij vraagt zich hierbij onder meer af waarom Al Gore in zijn An Inconvenient Truth nooit over het minderen van het eten van vlees sprak. Zou het eten van vlees dan toch niet zo slecht voor het milieu zijn? Ook stuit hij tijdens zijn onderzoek op een organisatie die niet mee wil werken: Greenpeace. Het antwoord op de vraag waarom juist deze organisatie niet meewerkt is schokkend.

Bekijk de trailer:

#5: What Happened Miss Simone? 

Een relatief nieuwe Netflix documentaire is What Happened Miss Simone, die op 22 januari 2015 werd geproduceerd door Liz Garbus. Met deze documentaire werd het Sundance Film Festival van 2015 geopend, wat aantoont dat deze film tot de beste Netflix documentaires aller tijden behoort. De film schetst een biografisch beeld van het leven van zangeres Nina Simone, die voor veel mensen bekend zal zijn van hits als My Baby Just Cares for Me en het nummer Ain’t Got No I Got Life. Haar leven was echter veel interessanter dan men op voorhand wellicht verwachtte, zo blijkt uit deze Netflix documentaire.
Tijdens het bekijken van deze Netflix documentaire zie je onder meer de Nina Simone die zich van jongs af aan inzet voor burgerrechten en zich daarnaast bezighoudt met het schrijven nieuwe nummers. Dit is echter maar een kant van het verhaal van deze succesvolle zangeres. Gedurende haar leven werd ze meermaals mishandeld door haar echtgenoot, kende ze een racistische kant en bleek ze haar dochter slecht te behandelen. Om dit alles nog een stapje erger te maken blijkt dat Nina Simone te kampen had met zware psychische problemen in haar leven.
Het verhaal wat in deze Netflix documentaire over Nina Simone verteld wordt is gebaseerd op verschillende interviews met de dochter van Nina Simone en haar vrienden. Daarbij is een deel van het beeldmateriaal wat in de documentaire getoond wordt door Nina Simone of haar familie zelf gemaakt. Nooit eerder waren deze beelden voor het publiek te bekijken.

#6: Maak kennis met de familie Patel

De Netflix documentaire Meet the Patels is meer dan een documentaire alleen. Deze in 2014 uitgebrachte documentaire is een romantische comedy die het verhaal vertelt van de familie Patel. De film werd geregisseerd door de familie Patel zelf en is sinds 11 september 2015 te bekijken op Netflix. De gehele documentaire duurt een kleine anderhalf uur en bestaat uit een aflevering.
Het verhaal van Meet the Patels draait om zoon Ravi Patel, wat een Indiase single jongeman is. In het verleden had Ravi Patel, zonder dat zijn ouders dit wisten, een relatie met een blank meisje, maar dit liep uiteindelijk op niks uit. Nu hij steeds ouder wordt willen zijn ouders dat Ravi Patel met een knappe Indiase vrouw trouwt. Als 30-jarige single man wordt Ravi door zijn ouders als een loser beschouwd, die maar geen uitzicht heeft op een succesvol huwelijk. Ondanks de sombere ondertoon van dit verhaal, weet Ravi Patel zijn eigen verhaal op een komische en uiterst grappige wijze te beschrijven in deze documentaire.
Deze Netflix documentaire draait natuurlijk niet alleen om het verhaal van Ravi Patel, maar om een bredere groep uit de Amerikaanse samenleving. Binnen deze groep is het vinden van een vrouw om mee te trouwen van groot belang, terwijl jongeren dit zelf steeds minder vaak zo zien.

Een selectie uit het aanbod van Netflix documentaires

De zes documentaires die in dit artikel beschreven zijn vormen slechts een greep uit het gehele aanbod aan Netflix documentaires die je tegenwoordig kunt bekijken. Naast de al bestaande documentaires binnen Netflix wordt het aanbod nog steeds regelmatig uitgebreid met recentere documentaires over onderwerpen die momenteel trending zijn binnen de samenleving. Daarbij is onlangs al een tweede seizoen van Narcos verschenen en heeft het er alle schijn van dat hier in de toekomst nog een derde en mogelijk vierde seizoen aan toe zal worden gevoegd.

Welke Netflix documentaires vind jij erg goed?

Geef een reactie