Rauwer, het vervolg op Rauw

Vijf jaar geleden maakte regisseur Anneloek Sollart de spraakmakende jeugddocumentaire RAUW met Tom Watkins en zijn moeder in de hoofdrol. Tom eet sinds zijn vijfde alleen rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Het moet van zijn moeder Francis, het is volgens haar de enige gezonde manier van leven. De film riep heftige en tegenstrijdige reacties op. Francis werd in de pers aan de schandpaal genageld. In De Wereld Draait Door vond tafelheer Hugo Borst dat haar het ouderschap moest worden ontnomen. Iedereen keek naar de betrokken instanties, zouden ze ingrijpen?

Nu, 5 jaar na de eerste documentaire, is er helemaal niets veranderd. Tom eet nog steeds gehoorzaam de rauwe groenten gerechten die zijn moeder klaarmaakt. Een ongeruste schooljuf trekt aan de bel en Tom wordt medisch onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat Tom te weinig calorieën binnenkrijgt en een kalkgebrek heeft. Volgens de kinderarts is hij ernstig ondervoed.

Na de melding van kindermishandeling, moet Francis met Tom voor de rechter verschijnen waar Francis officieel wordt beschuldigd van verwaarlozing en geestelijke mishandeling. Maar het wordt allemaal nog erger voor Tom, Door het dieet is hij ook in een sociaal isolement terecht gekomen, zijn moeder heeft hem van school gehaald en geeft hem thuisonderwijs.

In NCRV Dokument RAUWER zijn we getuige van de dilemma’s van de hulpverleners en overheidsinstanties rond het gezin. Wat gebeurt er als Toms moeder de grens op blijft zoeken? Grijpen ze in? En blijft de puberende Tom zijn moeder gehoorzamen?Deze documetaire van NCRV Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 17-12-2012. Meer Documentaires van NCRV Dokument kunt u hier vinden.
Ongeveer een maand geleden waren moeder Francis en Tom ook te gast bij Pauw & Witteman, hieronder het interview.

42 reacties

 1. Gelukkig word er eindelijk ingegrepen, hadden ze veel eerder moeten doen, gelijk voogdij afpakken en nooit meer teruggeven, mens is knettergek. Kan je nog wel 1000 kéér zeggen dat het zijn eigen wil is, je hebt ook zo iets als een zorgplicht, wat een achterlijk wicht dat mens.

 2. Raar dat dit soort vormen van sektarisch gedrag zich zo op materialistische argumenten beroepen; je onderscheiden van anderen op basis van het voedsel dat je eet dat kan, maar het superieuriteitsgevoel is nergens voor nodig.

 3. Mdr haar leefwijze is ronduit bizar te noemen. Ondanks dat Tom zegt het zelf ook te willen, merk/zie/proef (ja ja) je ook duidelijk dat mdr flink op haar zoon heeft los gepreekt al die jaren. En dan die hond, hoe sneu is dat… “Jaaa, Coco is aan het vasten, die krijgt gewoon 3 dagen niet te eten omdat hij een oorontsteking heeft die ik er niet uit krijg”. Je reinste dierenmishandeling, als je het mij vraagt. Een fikse oorontsteking met de nodige pijn erbij en dan als remedie… krijg je ook gewoon een paar dagen niet te vreten. Weet je, mdr moet gewoon lekker 6 maanden lang, verplicht, 3 maaltijden per dag nuttigen bij een alombekend fastfood keten. Dit incl. begeleiding om toe te zien dat ze het ook werkelijk eet. Bij goed gedrag 1 rauw-eet-dag erbij anders verlengen met nog een half jaar incl. 4x p/w kapsalon van de turk om de hoek erbij. Zal voor mdr niet erg zijn, ze kan er waarschijnlijk alleen maar beter uit komen te zien met een beetje vet erop. Raw food? pe-lease, je weet niet wat je mist!

 4. Niks mis met de manier van leven zoals zij dat doen. Het valt alleen buiten toon vergeleken bij de rest van de maatschappij, en dan wordt het bestempeld als “raar, dom, achterlijk, slecht”, terwijl 90% van de mensen (in Nederland) niet eens weet wat ze allemaal binnenkrijgen door voeding!
  http://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4

  • Jij denkt dat specialisten maar wat babbelen? En dat mevrouw en haar voedselgoeroe (‘chocolade brengt de zon weer planetarisch in juiste baan’) meer gelijk hebben?

   • Specialisten kunnen het ook fout hebben ja, het zijn immers ook maar mensen. En waarnaast was iedereen er ook decennialang van overtuigd dat roken geen kwaad kon, zelfs de eigen arts. Wat ook een specialist is, toch? Ik denk dat je je best wat meer mag verdiepen in het gaande en niet klakkeloos moet roepen wat de dokter je verteld, Sam…
    de voedselguru vond ik maar een enge man.

  • Mee eens. Er zijn ook genoeg mensen die ‘raw’ en gezond proberen te eten die niet zo fanatiek zijn. Het is ook de manier wie je neerzet en hoe je iemand neerzet.

 5. Nou, er is wel degelijk iets mis met deze manier van leven. Dat er een percentage Nederlanders zijn die nog nooit een sla blaadje hebben aangeraakt, de mac D op hun duimpje kennen en alles in hun mond stoppen zolang het maar vult, dat is weer het andere uiterste! Kan er wel een grapje over maken maar het feit is dat deze jongen en mdr hoogstwaarschijnlijk ook, essentiële voedingstoffen missen in hun dagelijkse dieet. Wat mdr doet is gewoonweg niet verstandig, zeker niet voor een kind dat in de groei is. Ben absoluut niet tegen een vegetarisch/veganistisch manier van leven zolang je maar goeie substitutes gebruikt. Mdr wil er niets van weten, staat totaal niet open voor advies oid. Ze denkt de waarheid in pacht te hebben, terwijl haar zoon (bewezen) flink onder de maat is, ondertussen niet meer naar school gaat (omdat hij een eigen mening begon te krijgen) en dus het contact met leeftijdsgenoten mist op veel vlakken. Dit is niet gezond voor een kind van 14 jaar, zowel sociaal, emotioneel als fysiek niet.

 6. Oordeel niet te hard over deze vrouw. Ze heeft geestelijk pijn. Haar extreem orthorexia (extreem gezond eten) is een manier om haar pijn te verzachten van de scheiding of misschien ook andere dingen.
  Waarschijnlijk wilde haar man bij haar weg. Ze had daar geen controle over. Door rauw te eten probeert ze controle over iets te hebben. Vind het verder wel zielig voor Tom. Wat ik niet snap is om het kind voorlopig bij Oma/Opa of vader te laten wonen. Dan kan moeder het kind af en toe opzoeken. Is het veel beter af. Hoeft het niet bij pleegouders of iets dergelijks. Want daar zou Tom onder lijden.

  • Ze is zeker een psychisch geval, dat is zonneklaar. Haar zoon mag daar echter niet het slachtoffer van worden.

 7. Wat ik bizar vind is dat deze moeder zo hard veroordeelt wordt! Zij PROBEERT tenminste haar uiterste best te doen om gezond te leven. Ze staat ervoor open om alternatieven te zoeken als blijkt dat Tom tekort komt. De meeste mensen volgen blindelings de algemeen aanvaarde richtlijnen en hebben geen idee wat dit met het lichaam doet. Deze moeder gaat inderdaad heel ver, maar ik vind het een uiterst waardevolle documentaire om mensen te bewegen eens kritisch naar hun leefwijze te kijken. We kunnen veel leren van deze moeder!

  • Zij probeert het maar faalt jammerlijk. En luister niet naar de experts, ze weet het allemaal zelf beter. Ze googlet immers….

 8. Wij zijn de enige zoogdieren die ons eten koken!
  Omdat deze moeder van de norm afwijkt moet ze uit de ouderlijke macht ontzegd worden? Ik ken mensen die iedere week bij de Mac of KFC zitten, dat is pas goed. De jongste is inmiddels 16 en omdat ie ook onder de curve zit is er overwogen om hem hormonen te gaan geven. Zijn vader is 1.72 m. en zijn moeder 1.63 m., maar omdat ie dan niet op de lengte zit van een reguliere jongen moeten er stappen ondernomen worden? De vader van Tom blijkt ook niet zo groot te zijn en die curve is gebasseerd op kinderen die hormonen via het eten binnenkrijgen.
  Ouders die ‘s morgens om 10 uur aan het ontbijt zitten bij de Mac. Strak plan en daar wordt niets tegen gedaan, ook vanuit de overheid niet.
  E nr’s worden verboden om op de verpakking te zetten, dus dan maar de hele naam zodat je niet weet wat het is.
  Ja, mensen we eten veel gif, alleen willen we dat niet weten en dan is er een moeder die een uitgeballanseerd rauw voedsel dieet verkiest boven wat het gros doet en dan moet ze aan de schandpaal genageld worden.
  Zijn we met zijn allen niet goed bij ons hoofd!
  Ze heeft haar zoon overigens niet van school gehaald vanwege dat ze haar zoon daar ook ‘vergiftiggen’, maar omdat ie door medeleerlingen als vreemd werd behandeld, Goh hoe zou dat komen? Ouders die het vreemd vinden, er een oordeel over hebben en hen zo veroordelen dat het voor Tom niet meer leuk was om naar school te gaan.
  Tolerantie.nl, of kan zoiets als dit daar ook niet?

  • Kijk eerst eens naar de documentaire voor je dit zegt. De arts heeft allang uitgelegd dat Sam ook voor kleine mensen een gestoorde groei heeft en stoffen tekort komt.

 9. Uiteraard is dit niet gezond wat de moeder doet, het is allemaal erg extreem. Maar laten we ook kijken naar ouders die hun kinderen helemaal geen groenten of fruit geven, of enkel (of voor een groot deel) fastfood of voorverpakte/bewerkte voeding. Dat is ook niet gezond, maar hier wordt veel minder ophef over gemaakt. Ik ben blij dat de kinderbescherming ingrijpt, maar de kinderbescherming mag ook zeker ingrijpen bij kinderen die ondervoed zijn door tekorten aan vitaminen en mineralen door nuttigen van teveel geraffineerde producten (te weinig onbewerkte producten, dicht bij de natuur).
  Ik snap de motivatie van de moeder, dat medici en paramedici niet altijd op de hoogte zijn van wat gezond is qua voeding. Artsen krijgen geen uitgebreide informatie tijdens de studie over voedingsstoffen en veel wetenschappelijke onderzoeken worden gefinancierd door bedrijven en hierdoor de uitkomst beïnvloed en hierdoor niet accuraat. afz. dietist & health coach, Dascha

 10. Wat een interessante docu. Wat mij opvalt, bij rauw en rauwer, dat het lijkt te gaan over de beoordeling gezond/ongezond en/of goede/slechte moeder.
  Ik zie een moeder die haar kind dat geeft en opvoed wat vanuit haar positie het beste is wat een kind kan krijgen. Super vind ik dat!
  Ik zie een moeder die haar kind leert/voorleeft dat je niet alles zomaar van mensen moet aannemen (of deze hiervoor hebben gestudeerd of niet) maar zelf denken, onderzoeken en beslissingen nemen vanuit jezelf.
  Ik zie een jongen die met alle reacties/vragen/meningen/beoordelingen van mensen en daar tegenover de overtuiging van zijn moeder in een positie wordt gebracht waarbij hij tzt zijn eigen mening zal vormen en zijn eigen keuze zal maken. Niet om wat de artsen, zijn moeder of de omgeving vinden, maar om wat voor hem juist is.
  Ik verwacht dat deze jongen zal uitgroeien tot een hele sterke, zelfbewuste jongen die zal staan voor datgene wat hij belangrijk vind.
  Maris

  • Maris, jij vindt het goed als hij het bijgeloof van zijn moeder over neemt en dan maar in een fantasiewereldje gaat leven? En jij vindt dat ‘sterk’ en ‘zelfbewust’? Vreemd.

   • Nee dat zeg ik niet.
    Ik vind het knap hoe zijn moeder staat waar zij in gelooft en hem dat geeft wat zij vind dat hij nodig heeft om gezond te leven.
    En ik zie bij de jongen dat hij wordt uitgedaagd een beslissing te nemen vanuit zichzelf.
    De overtuiging/ervaring die zijn moeder heeft en hoe zij hiervoor staat vind ik inderdaad sterk en zelf bewust.
    Dit staat los van wat ik vind van het eetpatroon of dat hij niet naar school gaat.

 11. Jezus en Boeddha hebben ook gevast, dus ik ook. Mevrouw zegt eigenlijk dat ze ook een soort Jezus is: een voedselmessias. Ze weet het beter dan alle wetenschappers bij elkaar, denkt ze….

 12. Heeft iemand de dierenbescherming al gebeld voor die hond!!! Kijk ik snap waar ze vandaan komt en ik snap dat ze dit wilt doen maar om een ander jouw mening zo op te leggen!!!! ???? Je hebt het wel over een kind en een hond die afhankelijk zijn van jouw!! Mishandeling is het….nu is ze alles kwijt door dat rauwe eten….en nog niet snappen he!!!!!

 13. @ N. van Dijke: Vanwaar je reactie? Met welke onderzoeken heb je je mening gevormd dat wat er in de documentaire geclaimd wordt door de arts onjuist is?

 14. wat een dilemma. heb deel 1 destijds ook gezien. mijn conclusie na het zien van het vervolg:
  de overheid heeft wat mij betreft in dit specifieke geval geen recht om in te grijpen en dit gezin uit elkaar te halen of te bepalen wat je een eigen kind te eten geeft of hoe je het onderwijst.
  als ze dat namelijk wel zouden mogen bepalen, kunnen ze hun hart ophalen en bij tienduizenden gezinnen ingrijpen. en dan bedoel ik vooral gezinnen die hun kinderen nauwelijks opvoeden, mcdonalds voeren, de hele dag tv laten kijken, en nog veel meer echte vormen van verwaarlozing en mishandeling.

 15. De overheid bemoeid zich wel met de voeding, maar dat was niet de reden om heb mogelijk uit huis te plaatsen. Het probleem was dat hij niet naar school gaat. De overheid probeert dat terecht in te grijpen. Wat ze overigens vrij kansloos doen

 16. Welkom in Nederland Hans, 1 domme massa die maar blindelings de consumptiemaatschappij waar we in leven accepteert.

 17. Ze is sowieso verkeerd bezig. En ergste is dat ze haar dieet, of t nu gezond is of niet – op haar zoon uitprobeert.
  Ze wil ook niet luisteren, denkt dat iedereen fout zit, en dat terwijl het over GEZONDHEID van haar kind gaat.
  Er zijn duizenden manieren om “gezonde” vlees te eten. Waarom koopt zij niet 3 kippen, die ze zelf eten kan geven (super bio dan) en t kind gewoon 3 eieren af en toe laat eten? A ja! ben vergeten, er zit vet in eieren! en dan nog dierlijke vetten! Daar valt die nog dood van, juist…. %)
  Heel erg voor dat jongen…

 18. @jp schimmels zitten overal, nooit les biologie gehad? geen paniek ons lichaam kan daar tegen. Aliens mss niet, kijk naar War of the Worlds bv.
  Jezus geeft ook gevast, klopt. 2 vragen:
  -Wie is Jezus? en wat heeft hij te maken met gezond eten? Dacht dat hij vis graag at…
  …. en was die niet op zijn 33ste gestorven?

 19. God wat ziet die vrouw er slecht uit zeg, tanden als dropjes, een huid die eruitziet alsof die zo van het bot valt, het zal me niks verbazen als ze binnenkort dood is.
  Hoe oud is ze eigenlijk? ze ziet er uit als 70.
  Heb medelijden met haar zoontje, die dit heeft moeten meemaken, en haar man is snel gevlucht denk ik, dit houd toch niemand uit.
  Maarja, er waren altijd al gekken in de wereld.

 20. Tja. Dit kind is duidelijk ondervoed. Raar dat er niet heftiger ingegrepen wordt vanuit de medische molen. Aan de raad van de kinderbescherming heb je toch geen ene flikker.
  Toch vind ik het belachelijk dat dit nu weer gekoppeld wordt aan thuisonderwijs.
  Thuisonderwijs is de meest bevoorrechte en beste manier van les krijgen, hebben tal van onderzoeken al uitgewezen.
  Wat krijgen we in Nederland te zien? Reli-fanaten en macrobioten-idioten. Zouden ze eens in Amerika moeten flikken. Thuisonderwijs is geweldig, jammer dat deze vrouw het weer even door het slijk trekt met haar compleet autoritaire opvoeding.

 21. Saillant detail dat de arts van de second opinion die de groeicurve van Tom analyseert zegt dat Tom 15 is terwijl hij op dat moment 14 is. Er is trouwens geen sprake van een analyse van de curve, maar puur een momentopname.

 22. Het is zo’n onzin, je ziet gewoon dat deze manier van eten een tekort heeft aan belangrijke stoffen het is niet gezond als ze zeggen dat je 12 cm korter wordt en dat dit ook voorkomt bij kinderen uit derde wereld landen die erg ONDERvoed zijn. Het is een goede levensstijl als er geen tekort zou zijn aan calcium en zuivel en andere belangrijke stoffen die een iedereen nodig heeft, voornamelijk een pubber. Ps goede documentaire

 23. Zelfs al zou het een gezonde manier van eten zijn dan nog is het een bepaalde tekortkoming voor het kind. Deze vrouw is zó geobsedeerd door eten dat ze er veel te veel mee bezig is. (Ik vind haar er zelf trouwens vooral erg ongezond uit zien.)
  Het kind zelf straalt ook niet bepaald uit dat hij gelukkig is. Hoe haal je het in je hoofd om je kind te brainwashen met “zo moet het en niet anders!”. Je hebt het recht niet -ook al is het je eigen kind- om iemands leven zo ernstig te bepalen!
  Ik vind het echt een nare zelfingenomen “ik weet alles beter” vrouw, en ik zou nog geen 5 minuten met haar in 1 ruimte kunnen bivakkeren. Dit soort mensen leven zo in hun eigen werkelijkheid dat je er geen eens een gezonde discussie mee kunt voeren, yukh!
  Zo even mijn gal gespuwd, haha..

 24. Die hond is serieus aan het vasten omdat het een oorontstekeing heeft? die vrouw moet zo snel mogelijk dood. Het lijkt alsof zei de woorden in de mond van tom zet. hij kan geen eens een eigen mening hebben.

  • Die vrouw moet zo snel mogelijk dood? Ik neem aan dat u zichzelf wel een geschikte ouder vindt?

 25. Ze denkt dat de mensen in het ziekenhuis niet weet waar ze het over hebben… Laten we even serieus zijn hier, ik bedoel die mensen hebben er niet voor gestudeerd ofzo, of hebben veel ervaring met deze dingen… (AHUM AHUM). Het is goed dat ze iest heeft wat zij gelooft en dat mag ze best uiten maar je moet een kind ook de optie geven om het zelf uit te zoeken voor de woorden in zijn mond legt.

 26. Stiekem vinden we het allemaal heel interessant om het leven van deze mensen te volgen, waarschijnlijk om te bepalen of er enige logica schuilt achter moeder’s argumenten. We weten allemaal echt wel dat het voedsel zoals wij dat gewoonlijk consumeren stoffen bevatten die niet goed voor ons zijn maar we zijn zelf (waaronder ook ik) te lui en te laf om zelf de test aan te gaan en gebruiken liever een ander om uit te vinden of deze levensstijl zinvol is. Ik vind deze vrouw heel dapper, zij durft de stilte te doorbreken, anders te zijn en haar ideaal na te streven. Hierbij geeft ze telkens goed onderbouwde argumenten en laat ze zien dat ze weet waar ze het over heeft. Bovenal toont ze respect en begrip voor de critici. Ze doet dit duidelijk uit liefde voor haar kind want het uitgangspunt is uiteindelijk dat hij gezonder en langer zou moeten leven, dus een slechte moeder is ze mijns inziens al helemaal niet. De mensen die van mening zijn dat Tom gehersenspoeld is….. Tja doen wij niet hetzelfde bij onze kinderen?

Reacties zijn gesloten.