Toen Roderik 9 jaar was werd zijn vader Daan manisch depressief. Tijdens een manische fase maakte zijn vader alles kapot wat hij samen met zijn gezin had opgebouwd en liet het gezin achter met grote schulden.

Na een korte opname in een kliniek gaat hij zwerven en verdwijnt uit hun leven. Jaren later duikt hij weer op, maar het bewogen verleden wordt niet besproken. Roderik lijkt de enige te zijn die dit opvalt. Hij vraagt zich af waarom er niet gepraat kan worden en verlangt terug naar het warme gezin van voor de tijd dat zijn vader ziek werd.

In de door Rogier Timmermans geregisseerde documentaire Ver van Daan onderzoekt hoofdpersoon Roderik Schaepman hoe zijn vader manisch depressief werd en of hij de familiebanden, die sindsdien verstoord zijn, nog kan herstellen. Met zijn onderzoek hoopt hij ook meer te weten te komen de betekenis van de ziekte van zijn vader voor zijn eigen leven. Een bipolaire stoornis is immers erfelijk. Sinds hij zelf vader is realiseert Roderik zich dat ook hij de kans loopt om, net als zijn vader, manisch depressief te worden.

Door docunet

0 gedachte over “2Doc: Ver van Daan”
  1. Fijn dat er toch nog contact is met vader.
    Precies hetzelfde meegemaakt zo herkenbaar alles, alleen mijn vader wilt geen contact en woont al 30 jaar in een pension.
    Sinds mijn 5e ineens weg ,heb hem
    opgezocht op mijn 33e , zie daar een verwarde man die wilt dat ik weer ga en doet de deur dicht. Ik heb zelf ook een bipolaire stoornis probeer er het beste van te maken met medicatie. Het is een vervelende ziekte waar je nooit meer vanaf komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *