3Doc: Deze zomer is van mij

Humoristische en soms confronterende documentaire van Marinka de Jongh over jongeren met een licht verstandelijke beperking met een groot verlangen naar liefde, volwassenheid en zelfstandigheid. Joep, Anouska en Ciska gaan op een jongerenreis naar het zonnige Blanes. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en vinden het spannend om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. Joep (18), Anouska (23) en Ciska (21) gaan op een begeleide jongerenreis naar het zonnige feestoord Blanes.

Eeenmaal in Spanje aangekomen, ervaren ze een vrijheid die ze thuis niet hebben. Tijdens de strandvakantie probeert Joep voor het eerst van zijn leven een ‘shotje’ en daagt Ciska zichzelf uit om losser te worden. De jongeren zwemmen, zonnen en dansen. De ontspannen en intieme sfeer maakt nieuwe gevoelens los die ze openlijk met elkaar delen. Zo spreekt Anouska duidelijke taal wanneer ze erachter komt dat Joep een oogje op haar heeft. Maar hoe ga je eigenlijk om met al deze volwassen gevoelens wanneer je weet dat er duidelijke grenzen zijn aan wat je kan en mag? Deze zomer is van mij is een zomerse en soms confronterende documentaire van Marinka de Jongh over jonge mensen met een groot verlangen naar zelfstandigheid.”

Deze documentaire is de extended version van de versie die eerder dit jaar op 31 januari is uitgezonden. De reacties op deze uitzending, die rond middernacht werd uitgezonden, waren zo positief dat de NPO besloot dat de film een breder publiek verdient. In de extended version krijgt de kijker (nog) meer ruimte om te observeren en mee te gaan in het tempo van de jongeren. Daarnaast zien we een aantal scenes die weggeknipt waren uit de ingekorte versie, waaronder het moment waarop de jongeren reflecteren op een incident tijdens de vakantie toen één van hen werd uitgescholden.