Aldus Libelle

Wie bepaalt de inhoud van de Libelle en wat betekent het blad voor de Nederlandse vrouw? Regisseur Juul Bovenberg keek een jaar lang mee op de redactie van het oudste weekblad van Nederland.
Aldus Libelle onderzoekt het geheim achter het succes van Nederlands grootste, oudste en invloedrijkste vrouwenweekblad. Wie zijn de vrouwen die de inhoud van het blad bepalen? Welke plaats heeft dit ruim 75 jaar oude Nederlandse instituut in het leven van de lezeres? Hoofdredacteur Franska Stuy (foto) en haar uit louter vrouwen bestaande redactie worden gevolgd bij het samenstellen van de belangrijkste editie van het jaar: het kerstnummer.
Wekelijks heeft de Libelle 2,7 miljoen lezers, waarvan 700.000 mannen. Wat is de ijzeren formule achter dit jarenlange succes? Stuy en haar ambitieuze redactie stellen zich tijdens hun wekelijks vergaderingen en evaluaties voortdurend de vraag: is dit interessant voor onze lezeres? Tegelijkertijd vindt Stuy dat haar redactie vanuit haar eigen perspectief moet denken – “de lezeressen dat zijn wij” – en definieert ze de Libelle als een vriendin. Voor de redactieleden betekent dit een dagelijkse zoektocht naar de grenzen van wat binnen deze opdracht past. Een spel met Stuy als onverbiddelijke scheidsrechter.
De documentaire laat zien hoe het blad wordt gemaakt, wie de vrouwen zijn die de inhoud van het blad bepalen en welke plaats het blad in het leven van de lezeres, “de Nederlandse vrouw”, inneemt. De film van Juul Bovenberg toont de ‘Libelle’ als tijdsbeeld, als afspiegeling van gebeurtenissen in de maatschappij, vertaald naar gezin en huiskamer.

[divider/]
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


[divider/]
Mirror
[pureHTML]

[/pureHTML]