Andere tijden: Incest in Epe

Andere Tijden documentaire over de Eper incestaffaire uit het begin van de jaren 90. Publiciteit, omvang, aard van de zaak, het was niet eerder vertoond. Yolanda uit Epe sprak als eerste incestslachtoffer openlijk over wat haar overkomen was. De zaak kreeg bizarre proporties.
Politie, Justitie, journalisten, iedereen brak zijn hoofd over de kwestie, die niet alleen ging over incest maar ook over illegale abortussen en babymoorden. Andere Tijden kijkt terug op het mediaspektakel rondom incestslachtoffer Yolanda en de storm waarin de betrokkenen terecht kwamen.
In 1990 deed Yolanda uit Epe voor het eerst aangifte. Zij en haar zus Evelien zouden slachtoffer zijn van ernstig seksueel misbruik door haar vader, moeder en een vriend. Het drietal werd veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 3 tot 7 jaar, wegens incest, sadistisch seksueel misbruik en mishandeling. Deze zaak was afgesloten. Echter niet voor Yolanda: “Er speelde meer, maar ik durfde het toen niet zomaar op tafel te gooien. Er was altijd tegen mij gezegd: “ze gaan je toch nooit geloven”. Uiteindelijk kon ik niet verder, daarom deed ik in 1993 opnieuw aangifte.”
Deze tweede aangifte bleef niet onopgemerkt en hield Nederland maanden lang in beroering. Het loog er ook niet om. De zaak kende veel gruwelijke details. Er ging geen dag voorbij dat er niet iets over de 2e Eper-incest affaire in de krant stond, tot aan de internationale pers toe. Yolanda voerde het woord en was regelmatig op televisie te zien.
[sc name=npocredits2 programma=”Andere Tijden” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden.html” dag=”20″ maand=”11″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/andere-tijden/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1227074″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1227074″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]