Andere Tijden Special: Van D-Day tot de Dam

Door de vele Hollywood films zou je bijna vergeten dat er ook nog Canadezen mee vochten in de Tweede Wereldoorlog, terwijl juist die Canadezen een groot aandeel hadden in de bevrijding van ons Nederland. Voor dit dit aandeel in de bevrijding betaalde de Canadezen echter een hoge prijs, 42.000 van hen sneuvelden, waarvan 7.600 tijdens de negen maanden durende strijd om de bevrijding van Nederland.
De documentaire Van D-Day tot de Dam van Andere Tijden is een 50 minuten durende documentaire, waarin het eerste Canadese leger dat Nederland heeft bevrijd wordt gevolgd tijdens hun bloedige weg van Noord-Frankrijk naar Nederland. De documentaire toont unieke beelden van van de bevrijding van Groningen tot de triomfantelijke intocht van de Canadese soldaten in Amsterdam op 8 mei 1945.
De unieke beelden (zowel zwart/wit als in kleur) uit de documentaire werden oorspronkelijk gemaakt voor de wekelijkse filmjournaals van de Canadian Army Photo and Film Unit, hierbij trokken de verslaggevers de hele oorlog lang op met hun vechtende collega’s. Kortom, een unieke documentaire die al veel eerder gemaakt had moeten worden!
[sc name=npocredits2 programma=”Andere Tijden” externelink=”http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden.html” dag=”12″ maand=”06″ jaar=”2014″ internelink=”https://documentairenet.nl/omroep/andere-tijden/” ]

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NPS_1246621″]
[tab:Versie2]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1246621″ ]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]

[tab:END]
[divider/]