Het apentestcentrum in Rijswijk van binnenuit

Het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) is het grootste primatenonderzoekscentrum in Europa. Het doet biomedisch en pre-klinisch onderzoek naar ziektes die de menselijke gezondheid bedreigen. In het centrum worden experimenten uitgevoerd op apen, om te kijken hoe medicijnen werken op onze evolutionaire neefjes en nichtjes. In totaal zijn er circa 1300 resusapen en klauwaapjes gehuisvest in het BPRC. Er vindt onder andere onderzoek plaats naar aids, malaria, hepatitis, tuberculose, auto-immuun ziekten zoals reuma en alternatieven voor dierproeven.
Het centrum is behoorlijk controversieel. Tegenstanders hebben het idee dat er geen goed zicht is op wat er binnen allemaal gebeurt. Vijftien jaar geleden heeft het BPRC allemaal verbeteringen doorgevoerd, zoals het vervangen van de oude verblijven voor nieuwe, betere verblijven, dankzij geld van de regering. Sinds begin 2008 is het BPRC doelwit van de Anti Dierproeven Coalitie in een internationale campagne tegen de apenhandel. Ook zakenpartners van het BPRC zijn doelwit van acties.
De collega’s van Vice kregen exclusieve toegang tot het Biomedical Primate Research Centre om te kijken hoe het er nou echt aan toe gaat.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Miror]


[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]