Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Bijna iedere jongere in het Westen is het voor kortere of langere tijd geweest of kijkt er naar uit het te worden: een backpacker. Een wereldreiziger met slechts het minimale aan bagage op zoek naar stukjes ongerepte aarde. Hun komst echter is niet alleen voor de backpackers een avontuur. Banana Pancakes bekijkt de backpackers vanuit het ongebruikelijke perspectief van de lokale bevolking en laat zien wat de komst van toerisme betekent voor de ‘ongereptheid’.
Er bestaat een term: ‘het backpackers dilemma’, wat zoveel betekent als ‘hoe kun je aan iedereen laten weten dat je het paradijs op aarde hebt ontdekt, zonder het te verpesten doordat iedereen erheen komt?’ Het paradijs op aarde is daarin een afgelegen plek, te midden van een schitterend landschap, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en… waar geen backpackers komen. Met dit soort dilemma’s op zak is documentairemaker Daan Veldhuizen naar Laos getrokken.
In het kleine dorpje Mung Noi vond hij de ingrediënten voor het verhaal over een ontmoeting tussen toerisme en de lokale bevolking. We maken kennis met de twee hartsvrienden Shai en Khao; zij kennen elkaar vanaf hun vroegste jeugd. De afgelopen tijd echter is er iets in hun vriendschap veranderd. Shai heeft gestudeerd in de grote stad en geproefd aan het moderne leven, terwijl Khai een gezin heeft gesticht en zijn toekomst in het dorp voor zich ziet.
Terwijl Khao en Shai de balans opmaken van hun vriendschap, arriveren de toeristen. Hun aanwezigheid zet alles op scherp. Zowel Shai als Khao leggen contact met de toeristen en proberen via hen hun leven te verbeteren. Maar waar Khao de toeristen vooral in zijn wereld toelaat en zijn wereld als toeristische attractie op de kaart zet, probeert Shai in de wereld van de toeristen terecht te komen. Wie van de twee profiteert het meest van de relatie met de toeristen? Is het degene die het verlangen naar authenticiteit gebruikt? Of toch degene die zijn eigen verlangen probeert te verwezenlijken?
Opmerking: Het gaat hier om de ingekorte TV versie van de documentaire.


[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1206258″]
[tab:Mirror 1]
[npodocplayer id=”VPWON_1206258″]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=6Ak4fpgReUc
[tab:END]
[divider/]