Ze zitten vast in justitiële jeugdinrichting ‘De Hartelborgt’. Batanay (17) voor een overval op een videotheek. Giovanni (16) voor straatroof en vechtpartijen. Zelfbenoemde ‘straatnigger’ Rigel (17) voor wapenbezit en diefstal. Hij vindt de meeste van zijn medegevangenen maar ‘kleine jongens’. Nu vallen ze nog onder het jeugdrecht. Lukt het ‘het systeem’ om hen anders te laten denken en handelen, zodat ze als volwassenen uit de problemen blijven?

Documentairemaker Ingeborg Jansen volgt enkele jonge gedetineerden vanaf het moment van hun veroordeling tot een half jaar na hun vrijkomst. Dagelijkse routine in de inrichting – eten, luchten, groepstherapie, bezoek – wordt afgewisseld met gesprekken met de jongens in hun cel. Vaak leidt dat tot openhartige, niet zelden onthutsende ontboezemingen. Over perspectief, over het belang van geld, van vrienden. En van moeders. Want als er iets is waar deze jongens aan hechten dan is het wel familie en dan vooral hun moeder. Het allerbelangrijkste in hun leven echter is geld, getuige de tatoeage van Rigel. Drie letters verdeeld over drie vingers spellen M O B, Money Over Bitches, of zoals hij het zelf zegt ‘geld gaat voor een meisje’. Wat je misschien bij Albert Heijn verdient, 500, 1000, dat kun je ook in een dag maken, of het dubbele zelfs. Jouw salaris maak ik misschien in één dag. Dat is wel het risico waard. Als de jongens na maanden vrijkomen, hebben ze nog met toezicht en verplichte therapieën te maken.

Nu moeten ze laten zien of ze tegen de verlokkingen van de buitenwereld zijn opgewassen. Of ze een baan vinden en kunnen behouden. Of ze, als ze dadelijk 18 zijn, het leven van het gemakkelijke geld en de criminaliteit achter zich kunnen laten.

No Comments

 1. Zo die leiding laat een potje over zich heen lopen zeg.

 2. Wel vreselijk soft zijn ze daar in die inrichting. ik begrijp heel goed waarom ze allemaal niet bang zijn om vast te zitten.

 3. Rubberen handschoentjes vervangen voor fluwelen? Die gasten zijn toch niet meer te helpen, de straat is wat ze kennen… praten met vuisten, klappen cultuur… De lagere levensvormen mooi in beeld gebracht

 4. Wat een trieste documentaire. Ik heb last van plaatsvervangende schaamte bij het kijken naar deze documentaire. Kinderen die duidelijk uit de laagste klasse van Nederland komen met ouders die weinig tot geen scholing hebben gehad. Hun “opleiding” krijgen ze duidelijk van de videoclips waar ze alle tijd voor hebben om naar de kijken. Verder vraag ik me daadwerkelijk af wat voor ambtenaren dat zijn en zorgwerkers. Ik wist dat het erg was met dit land maar ik besef me nu eigenlijk pas hoe erg. Troosteloos word ik ervan.

 5. al dit soort gajes het land uitzetten en nooit meer binnen laten!!!
  stelletje luie opvreters!!!

 6. Jan, en al die tokkies dan, moeten die ook het land uit.
  Als ze werken, pakken ze jullie werk af.
  Als ze niks doen, is het ook verkeerd
  groetjes van een allcohtoon die vwo5 doet

  • BBG Nijhuis

   ach zinloze discussie over allochtonen > versterkt door de in beeld gebrachte jongeren (selectief) Maar je kunt niet ontkennen dat veel “allochtone” NEDERLANDERS << 1+1=2
   Ajdin ik heb veel allochtone Nederlandse vrienden die universitaire studies doen/hebben gedaan, laat ze lekker lullen en succes met je toekomst kerel!

  • Het feit dat jij al wilt vernoemen dat je als ‘allochtoon’ vwo doet is al een Triest.

 7. De discussie over de afkomst van criminelen is helemaal niet zinloos. Er is namelijk sprake van een flinke culture clash in Nederland, en dat komt door de massa-immigratie. Dat wordt stevig genegeerd door de elite, maar de feiten spreken voor zich. Dan kunnen we die jongens soft eitjes laten bakken en hopen dat het goed komt, of we kunnen kijken naar de effecten van cultuur en dit misschien een beter land voor iedereen maken.
  Echter, in Nederland heerst een dogma op ELKE kritiek op niet-Westerse cultuur. Mede daardoor komen ook uitspraken zoals van Jan, want deze worden niet anders gezien dan zeggen dat bv. de generale Islamitische cultuur haaks staat op de idealen van het feminisme, en dat je ze niet alletwee na kan streven. Als er niet naar argumenten geluisterd wordt, is het net zo makkelijk om te schreeuwen dat iedereen terug moet naar de zandbak. Zeker omdat autochtone Nederlanders zich vaak gemarginaliseerd voelen door overheidsbeleid dat duidelijk onderscheid maakt tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarbij minderheden altijd de voorkeur genieten. Dat maakt bitter, en in combinatie met machteloosheid en monddood gemaakt worden creëert dat haat. Want wat moet je anders?

 8. je weet toch je weet toch! ja toch ja toch…, doe es normaal met zn allen!!!!
  leer normen en waarden! en doe iets met je leven!
  de pest hekel aan dat soort schofterige lui!
  ze vinden het allemaal geweldig dit, het is allemaal zo stoer
  ik kom van de straat weet je wel! kerel doe eens normaal!!!!!!!! dit is Nederland
  en geen Amerika.
  we hebben het zo moeilijk weeeh zo zielig! je hebt het zelf in de hand, jij kiest hiervoor dus ga niet lopen klagen!

 9. ahahah stunna en problem

 10. Ach, je kunt wel 1000 therapieën loslaten op dit soort jongens, in het gevang zetten, sancties e.d. Veranderen doet 90% van deze gasten toch niet. Mentaliteit kwestie. Waarom zou je inderdaad voor 500 euro per maand bij de Burger King op centraal station werken als je dit in 1 dag kunt verdienen. Mentaliteit kwestie. Niemand die ze vanaf jongs af aan leert hoe het werkt omdat pa en ma waarschijnlijk net zo niet ontwikkeld zijn als deze jongens.
  Als je weet dat de “hogere” sociale klasse neerkijkt op jouw en je bij (bijvoorbeeld) een sollicitatie gesprek al de deur wordt uitgekeken omdat niemand je ooit verteld heeft hoe je gekleed moet gaan, petje af, oorbellen uit, ketting niet opzichtig dragen. Dan ga je vanzelf denken dat iedereen een hekel heeft aan je. Dan hou je de cirkel in stand waar deze jongens in zitten. Het schijt hebben aan alles en iedereen.
  Veel van deze jongens hebben ook stoornissen en achterstand in ontwikkeling. M.O.B ? (money over bitches) T.B.S ! denk ik gelijk. Ik heb geen idee hoe je deze gasten zou kunnen helpen maar ik weet wel dat de softe aanpak hier niet werkt…..

 11. Albanian

  Kijk die kk kevin asah

 12. Het gevolg van al die jongens bij elkaar in dezelfde (achterstands) buurt te laten wonen. Ik denk de enige manier om deze jongens te helpen is te zorgen voor een ander klimaat.
  Ookal zouden ze zich willen verbeteren, dan kan het nog niet met al die groepsdruk.
  Dubbele gevoelens hierbij enerzijds geïriteerd anderzijds ook wel droevig. Hoe kan je vanuit zown situatie nog iets maken van je leven.

 13. En die groepsleiding ik snap hun overweging wel. Tuurlijk wens je niet zo aangesproken te worden maar aan de andere kant is het ook zo doorzichtig dat het stoer doen is voor hun vrienden en ze willen geen gezichtsverlies leiden. Je kan dan wel heel autoritair hierop reageren maar wat bereik je daarmee? Plus wat voor sfeer krijg je dan. En ik denk dat ze ook wel extra stoer doen omdat er een camera bij was. In de groeps sessie zag je die begeleider ook verbaasd doen over hoe hun zich gedroegen.

 14. De oplossing zou misschien kunnen zijn de ouders van zulke jongeren te begeleiden in het opvoeden. Het is bijna aandoenlijk hoe belangrijk de ouders zijn voor deze jongens.

 15. waarom gebruiken die donkere jongeren Marokkaanse woorden als Tfoe?
  Maak wat van jullie leven jongens!

 16. Ey die track op het einde is lauw man staat ie op youtube of niet bees hit me

 17. En ohja voor de moraal ridders onders ons kijk is verder dan je fucking neus lang is..
  Pfff al die oordelen klaar over die soort mensen terwijl je achtergronden niet weet en ook niet weet wat zoiets met de psyche van een mens doet. Sommige mensen hebben nou eenmaal pech in hun leven en wat doet de maatschappij? Doen alsof ze zelf een haar beter is. Maar niet eens op een normale en neutrale manier kunnen kijken aar wat deze lui beweegt en waarom zij hun dingen op een andere manier aanpakken. Jullie moraal ridders moeten je echt zo diep schamen. Dat wou ik even gezegd hebben. De grootste leugenaars zitten in de politiek en bij bij het KLPD weetje wel de SCOTOE om ff straat taal te bezigen… Drugs in beslag nemen het zelf vervolgens gebruiken en die corrupte kutzooi kom mij niks uitleggen
  Een genoegelijke avond MC RaggggggggggggHaahahahaaard

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *