Blauw en Bont: De gespannen relatie in de Schilderswijk

Salehedinne Benchikhi maakte eind vorig jaar een reportage over de gespannen relatie tussen de Haagse politie en de, veelal allochtone bewoners, van de Schilderswijk. Het is een documentaire die door de recente onlusten in de wijk en de dood van Antilliaan Mitch Henriquez, hij overleed na een hardhandige arrestatie, nog altijd actueel is.
Benchikhi gaat in de documentaire ‘Blauw en Bont’ op zoek naar de verhalen achter de talloze claims van mishandeling. Gaan de agenten echt hun boekje te buiten, zoals veel wijkbewoners claimen? Of is het allemaal overtrokken?
Op het antwoord van Benchikhi hoef je niet lang te wachten. Ja, de agenten in de Schilderswijk mishandelen. En hij heeft bewijs. Op videobeelden uit het politiebureau is te zien hoe een agent een Haagse Marrokaan hardhandig aanpakt. De man zit nu arbeidsongeschikt thuis. Veel Schilderspijkers herkennen zich in dit verhaal.

[sc name=npocredits2 programma=”Blauw en Bont” externelink=”http://www.npo.nl/uitzending-gemist” dag=”20″ maand=”12″ jaar=”2014″ internelink=”www.documentairenet.nl” ]

[divider/]
[tab:Deel 1]
[vpro-gemist id=VPWON_1234589]
[tab:Deel 2]
[npodocplayer id=VPWON_1234590]

In deel twee onderzoekt Salaheddine de ingewikkelde relatie van allochtone Schilderswijkers met het overwegend autochtone politiekorps. Hij gaat op stap met een wijkagent die openhartig vertelt over de uitdagingen van de wijk. Salaheddine heeft een verhelderend interview met criminoloog Frank Bovenkerk, en hij voert een onthullend gesprek met een Haagse ex-agent die voor het eerst zijn verhaal op landelijke televisie vertelt.

[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]