Cocaine Cowboys

De grootschalige drugshandel die zich in de eindjaren 70 en jaren 80 in de Verenigde Staten voordeed spreekt tot de verbeelding. De geoefende filmkijker heeft zich dankzij films en series als ‘Scarface’ en “Miami Vice” een helder beeld van de machts- en geweldspelletjes van de grote drugsbaronnen gevormd. De documentairemaker Billy Corben vraagt zich in ‘Cocaine Cowboys’ af hoe het er echt aan toe ging. Het antwoord? Zo gek ver zitten de drugs filmklassiekers er niet van af.
Het verhaal wordt door tal van betrokkenen uit de doeken gedaan. Voormalige drugshandelaars uit zowel de Verenigde Staten als Cuba en Colombia, politiemedewerkers en journalisten vertellen allemaal hun versie van de zogenoemde cocaine wars. En één ding valt al gauw op. De verhalen komen allemaal vrijwel geheel overeen. Met grootste woorden, bijgestaan door gewelddadige beelden en muziek van Jan Hammer, wordt een helder beeld geschetst van de niets ontziende cocainehandel. Echt genuanceerd komt het zodoende niet over, maar tegelijk wordt de kijker toch genoeg vrijheid gegeven om zelf tot een oordeel te komen.
Aan sensatie of grootse woorden is geen gebrek in ‘Cocaine Cowboys’. Hier en daar wordt even aangestipt dat het toch echt anders ging dan in de films, maar het beeld van de glorie van het drugsgeld en het tegelijk onontkoombare en buitensporige geweld blijft staan als een huis. Een vlotte montage en een overzichtelijke, chronologische opbouw leiden de kijker bekwaam door alle chaos heen. Alhoewel er wellicht enige vraagtekens kunnen worden gezet bij de vele getuigenverklaringen doet ‘Cocaine Cowboys’ hetzelfde wat ‘Scarface’ en “Miami Vice” doen en dat is vermaken, waardoor de tijdsduur van bijna twee uur een prima besteding zijn.
[divider/]

Sorry, deze video is niet (meer) beschikbaar, u kunt nog wel kopen via Bol.com via onderstaande links.

[pureHTML]

[/pureHTML]
[divider/]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=0sJiBoqH1Yg