Code Rood – Huiselijk Geweld

Na Code Rood – Succesvol verslaafd en Code Rood – TBS was afgelopen week de laatste documentaire uit de Code Rood reeks van filmmaakster Jessica Villerius op televisie te zien. In Code Rood Huiselijk geweld volgt Jessica Casemanager Henk Giebels. Als er bij de politie een 112 melding van huiselijk geweld binnenkomt waarbij een verdachte wordt gearresteerd, wordt Henk Giebels ingeschakeld. Hij praat met de verdachte terwijl de politie de getuigen en vermeende slachtoffers verhoort. Het zijn vaak tegengestelde verhalen. Verdachte A. over zijn ex: ‘Ze is gek, ik mag van haar mijn kind niet zien’. Zijn ex-vriendin: ‘Hij drinkt en snuift coke. Op de dag van mijn bevalling greep hij me bij de keel. Hij mag nooit meer thuiskomen’. Giebels waarschuwt: ‘Het is niet altijd de man die de agressor is. In therapie geeft maar liefst 40 tot 60% van de vrouwen toe dat zij de eerste aanleiding tot psychisch of lichamelijk geweld gaven.’
Villerius en haar team hebben hun kamp opgeslagen in het Veiligheidshuis, een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en hulpverlening in Venlo. Politie Coördinator Peter Lalieu: ‘Vroeger wisten de instanties niet van elkaar dat ze binnen hetzelfde gezin hulp aan het bieden waren. Dat gebeurt nu niet meer’. Door het uitwisselen van informatie wordt er doeltreffender opgetreden. Slachtoffers van huiselijk geweld blijken in de praktijk mondjesmaat aangifte te doen, uit schaamte of uit angst. Onderzoek wijst uit dat het huiselijk geweld gemiddeld drie jaar duurt voordat er aangifte wordt gedaan.
Deze documetaire van Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 00-00-2012. Meer Documentaires van Dokument kunt u hier vinden.
!–more–>
[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”NCRV_1575465″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]