Crisis in the Caucasus – Hoe Rusland al eerder probeerde de Zwarte Zee-regio in handen te krijgen

De situatie in Oekraïne blijft onstabiel. Op 1 maart kreeg President Poetin van de Russische Federatieraad toestemming om de strijdkrachten in te zetten in Oekraïne. Poetin had daar zelf om gevraagd. Volgens hem zijn de troepen nodig op de Krim om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen. Het Kremlin spreekt over de inzet van militairen op het grondgebied van Oekraïne. Dat laat de mogelijkheid open om elders dan de Krim troepen in te zetten.
Maar de Krimcrisis van 2014 is niet de eerste keer dat Rusland de afgelopen jaren zijn tanden laat zien. In augustus 2008 begon de oorlog in Zuid-Ossetië toen de regio zich van Georgië wou afscheiden. Enkele dagen later verplaatste Rusland troepen over de grens en trok met tanks en artillerie naar Tsinvali ter bescherming van Osseten met de Russische nationaliteit. Na het gebied te hebben heroverd, trokken Russische troepen verder Georgië binnen en legde Rusland verder Georgië een gedeeltelijke scheepsblokkade op.
Vanuit het westen richten zich toen ook alle ogen op Rusland en voor de media was het duidelijk, Georgië viel ten prooi aan de Russische agressie. Maar klopt het wel wat onze media ons vertelden?

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]

[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      

Crisis in the Caucasus (2008): As Russian tanks rolled into South Ossetia, the world’s eyes turned East. In the West the message was clear: Georgia falls victim to Russian aggression. But is our media telling us the whole story?

[tab:END]

[divider/]