De Elfstedentocht van 1997 – Gehele uitzending van 19 uur!

Op 2 januari 1997, sprak oud voorzitter Henk Kroes van de honderdjarige Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ de gevleugelde woorden ‘it giet on’ uit. Op 4 januari vond vervolgens de, tot nu toe laatste, Vijftiende Elfstedentocht plaats. Mart Smeets presenteerde destijds de marathonuitzending van ruim 19 uur.
In 1997 was er al elf jaar lang geen Elfstedentocht meer gehouden. Het jaar daarvoor, in 1996, had de Elfstedenkoorts nog snel om zich heen gegrepen toen het erop begon te lijken dat er weer een tocht verreden zou worden. Maar toen de vorst niet doorzette, werden de schaatsen weer net zo snel opgeborgen als ze van zolder gehaald waren. In 1997 zette de vorst echter wel door.
Ogenblikkelijk steeg het aantal telefoontjes in Friesland van 10.000 tot 25.000 per vijf minuten. Nog dezelfde dag waren alle hotelkamers in Leeuwarden bezet. Duizenden Friezen meldden zich aan bij het Fries Bureau voor Toerisme met de boodschap dat zij wel gratis schaatsers onderdak wilden bieden. Toeschouwers uit de rest van Nederland prikten willekeurig Friese telefoonnummers in de hoop nog een slaapplaats te vinden. Anderhalf tot twee miljoen mensen werden in Friesland verwacht. De Telegraaf wist te melden dat er een enorme run op het huren van helikopters was ontstaan.
Voor het in beeld brengen van de tocht der tochten zette de NOS vierhonderd medewerkers, zestien verslaggevers langs de route, elf regisseurs, drie motoren, drie helikopters en maar liefst 70 camera’s in. Zij bleven vanaf de start om vijf uur ‘s ochtends tot 24:00u middernacht en daarna live in de lucht. Daarnaast stuurden ook buitenlandse media in allerijl reportageploegen naar Friesland toe. In onder andere België, Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan was de tocht te volgen. In het totaal waren er naar schatting 2000 verslaggevers in actie om de Elfstedentocht te verslaan.
De Elfstedentocht van 1997 was een bijzonder zware. De wind had een kracht van 5 tot 6 en dit gecombineerd met een vorst van -6 graden in de ochtend tot maximaal -3 in de middag zorgden ervoor dat het een bijzonder zware tocht werd. De gevoelstemperatuur lag rond de -10 en -15°C, soms tot -18°C tijdens windvlagen. Het was dan ook de zwaarste tocht sinds die van 1963.
Na de alles vergende eindsprint wist Henk Angenent Erik Hulzebosch een meter achter zich te laten en als eerste over de finish te komen in een tijd van 6.49.18. Na een eveneens spannende eindsprint met Gretha Smit wist Klasina Seinstra de beste vrouw te worden in een tijd van 7 uur en 49 minuten. Beide winnaars kregen een telegram van de Koningin.
Opmerking:
De beelden zijn niet naderhand bewerkt/gemonteerd en bevatten dus ook de reclameblokken. Dit is misschien enigszins irritant, nostalgisch is het in elk geval wel! De laatste 5 delen van de playlist bevat een speciale uitzending van “Het is hier fantastisch” met Ursel de Geer. Daarna is er nog een speciale uitzending van het Praatprogramma Barend & Witteman met vanzelfsprekend, Sonja Barend. Dit maal volledig over de net verreden Elfstedentocht van 1997 met vooral de verliezers Erik Hulzebosch en Jenita en Gertha Smit.
Als je wilt switchen tussen de verschillende delen klik je bij de video linksboven op ‘afspeellijst’


[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvp://www.youtube.com/playlist?list=PLEB5341019B0F4AD7
[tab:END]

[divider/]