De Gouden Eeuw 11. Een nieuwe wetenschap

De 17e eeuwse wetenschapper gelooft heilig in god en zijn volmaakte universum. Voor een briljante onderzoeker als Johannes Swammerdam is de natuur niets anders dan de mogelijkheid de geheimen van de schepping te bestuderen. Nieuwe technische vindingen als microscoop en telescoop bieden de mogelijkheid steeds beter te kijken en door te dringen in het universum. De nieuwe wetenschap laat het traditionele geloof meer dan eens wankelen, onder andere bij Swammerdam, een diepe existentiële crisis is het gevolg.
De andere hoofdrolspeler in deze aflevering is Frederik Ruysch, meester in het prepareren en conserveren van het menselijk lichaam en een beroemdheid in de Gouden Eeuw. Ook Peter de Grote is zeer onder de indruk van de geprepareerde kinderhoofdjes, armpjes en andere lichaamsdelen en betaalt een astronomisch bedrag om de preparaten naar zijn nieuwe hoofdstad te brengen. Daar in Sint Petersburg is de beroemde collectie tot de dag van vandaag bewaard gebleven.
In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor. De afleveringen zijn elke week te te zien om 20.25 uur op Nederland 2. Aanvullende achtergrond informatie is te vinden op de bijbehorende website, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. Zo is daar dagelijks een digitale Gouden Eeuw-krant te lezen met nieuws uit die tijd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1210674″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rtzTwr3h9XY
[tab:END]
[divider/]