De Gouden Eeuw 12. Helden op Zee: Michiel de Ruyter

De aflevering waar vele volgers van de serie De Gouden Eeuw waarschijnlijk op gewacht hebben. De Gouden Eeuw is een eeuw van oorlog. Oorlog te land en ter zee. Na de uitputtende strijd van tachtig jaar tegen de Spanjaarden is de bevolking opgelucht. Even geen strijd. Maar niet voor lang: binnen vier jaar is het opnieuw oorlog, met Engeland ditmaal. Plaats van handeling: de zee. Een van de grote helden in de zeeoorlogen tegen de Engelsen is admiraal Michiel de Ruyter. De jonge Republiek der Verenigde Nederlanden heeft behoefte aan helden. Mannen waarmee de bevolking zich kan identificeren, die ze op het schild kan hijsen en kan bejubelen.

De Ruyter verwerft eeuwige roem bij onder meer de Tocht naar Chatham, waar de Engelsen tot op het bot vernederd worden en verslagen op eigen grondgebied. Als trofee gaat het vlaggenschip van de Engelsen, de Royal Charles mee terug naar Nederland. In deze aflevering gaat het enige overblijfsel van dat schip, het spiegelstuk, na meer dan drie eeuwen terug naar Engeland. Tijdelijk, voor een tentoonstelling. Hans Goedkoop en kroonprins Willem Alexander reizen mee.

In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, Luc Panhuysen, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor. De afleveringen zijn elke week te te zien om 20.25 uur op Nederland 2. Aanvullende achtergrond informatie is te vinden op de bijbehorende website, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. Zo is daar dagelijks een digitale Gouden Eeuw-krant te lezen met nieuws uit die tijd.