De Gouden Eeuw 3. Staat zonder hoofd

Wie leidt het nieuwe land – en hoe? Centraal in deze aflevering staan Maurits van Oranje en Johan van Oldenbarnevelt. Maurits de briljante strateeg en veldheer, Oldenbarnevelt zijn leermeester en geniaal organisator van een voor die tijd uniek bestuur, waarin burgers zelf het voortouw krijgen. Aanvankelijk een harmonieuze relatie, maar in de loop der tijd ontstaat een machtstrijd die voor van Oldenbarnevelt tragisch eindigt op het schavot op het Binnenhof.
Hans Goedkoop zoekt uit waar het mis ging tussen de twee en wat dat zegt over het landsbestuur. Wat heeft ons land het meeste nodig en wanneer? Een polderende achter de schermen, zoals Oldenbarnevelt, of de symboolfiguur van een sterke man? Terloops ontstaat nog een verrassende parallel tussen de Nederlandse Republiek van toen, verdeeld in gewesten die vooral toch eigen baas willen blijven, en de Europese Unie van vandaag de dag.
In dertien afleveringen van 40 minuten gaat presentator Hans Goedkoop op zoek naar het historische en actuele verhaal van de Gouden Eeuw. In de serie zien en horen we onder anderen schrijver Tom Lanoye, Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze, historicus Geert Mak en schrijfster Margriet de Moor. De afleveringen zijn elke week te te zien om 20.25 uur op Nederland 2. Aanvullende achtergrond informatie is te vinden op de bijbehorende website, waar duidelijk veel aandacht aan is besteed. Zo is daar dagelijks een digitale Gouden Eeuw-krant te lezen met nieuws uit die tijd.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=Uitzendinggemist id=”NPS_1208868″ ]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=rtzTwr3h9XY
[tab:END]
[divider/]