De Slavernij

Documentaireserie van de NTR die al voor de nodige ophef wist te zorgen voordat de eerste aflevering werd uitgezonden. Wereldwijd kwam het in het nieuws, een nieuw computerspel genaamd, Slavery – The Game. Het bleek één grote(en zeer geslaagde) promotie stunt te zijn. Via sites als YouTube belandde het professioneel ogende filmpje al snel aan de andere kant van de oceaan, waar verontwaardigd werd gereageerd op het spel. Honderden gamesites, maar ook grote sites als die van MSNBC besteedden er aandacht aan. De video is op YouTube al zo’n 500.000 keer bekeken. Ook op Twitter en Facebook wordt er flink over gediscussieerd.
De uiteindelijke serie bestond uit vijf delen en daarnaast ook nog een aparte versie voor kinderen. De presentatie is in handen van Daphne Bunskoek en Roué Verveer. De in Suriname geboren en opgegroeide stand-up comedian Roué Verveer reconstrueert het slavernijverleden van zijn voorouders. Daphne Bunskoek schetst de historische context van dit meest verzwegen onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.
Niet alleen vooraf was er ophef over deze serie, ook tijdens de serie was er de nodige kritiek. Belangrijkste punt van kritiek is dat het allemaal te relativerend gebracht wordt, zodat het lijkt alsof het allemaal wel meeviel met de slavernij, zoals ook in dit artikel is te lezen. Wat je er ook van vind, het zorgt wel voor de nodige discussie.

[divider/]
[yabp 8]

[divider/]
[tab:Deel 1]

Deel 1 – een wereld vol slaven

Slavernij is van alle tijden, van alle kleuren en van alle volkeren. De koloniale periode onderscheidt zich echter door het welhaast industriële karakter van de slavenhandel.
[vpro-gemist id=”NPS_1223300″]
[tab:Deel 2]

Deel 2 – Hollandse geweren, Afrikaanse tranen

Roué ontdekt aan de hand van DNA-tests van welke Ghanese stam zijn voor-voorvader afkomstig is. Hij volgt de route die zijn verre voorvader gelopen moet hebben.
[vpro-gemist id=”NPS_1177077″]
[tab:Deel 3]

Deel 3 – Een slaaf komt niet in de hemel

Vanaf de West-Afrikaanse kust brachten de Hollanders hun slaven naar Zuid-Amerika. Schepen werden volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen. Roué volgt hun route en ervaart hoe dat geweest moet zijn.
[vpro-gemist id=”NPS_1177081″]
[tab:Deel 4]

Deel 4 – Industrie in de tropen

Roué graaft in de archieven om te achterhalen wie zijn voor-voorvader uit Ghana gekocht heeft en op welke plantage deze vervolgens terechtkwam.
[vpro-gemist id=”NPS_1177083″]
[tab:Deel 5]

Deel 5 – Ketens van de geest

De Franse Revolutie van 1789 geeft vuur aan het smeulende verzet tegen slavernij. In Haïti leiden berichten over de Franse Revolutie tot een opstand.
[vpro-gemist id=”NPS_1177085″]
[tab:Gehele serie op DVD]
[yabp 8]
[tab:Trailer]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=D0r6AdsXWJ4
[tab:END]
[divider/]