Dogtown and Z-Boys

Documentaire van Stacy Peralta over een groep arme jongeren uit Californië die het skateboarden zoals we het nu kennen uitvonden en populair maakten.
De belangrijkste technieken van en de hele subcultuur om het skateboarden begon bij de ‘Z-Boys’. Deze groep jongeren kwam uit een arme wijk op het grensgebied van de Californische kustplaatsen Santa Monica en Venice, toen beter bekend als ‘Dogtown’. In hun eigen woorden een plek “waar het puin de zee ontmoet”. Regisseur Stacy Peralta was zelf een van de ‘Z-Boys’ en later een internationaal bekende skateboarder. Voor Peralta en zijn vrienden was skateboarden geen hobby, maar een manier van leven.
Het begon allemaal toen de ‘Z-Boys’ van het surfboard overstapten naar het skateboard. Doordat zij surftechnieken op het asfalt introduceerden ontstond een stijl die op dat moment uniek was, maar later overal ter wereld zou worden nagevolgd. De ‘Z-Boys’ kwamen vaak op verboden locaties bijeen om hun halsbrekende toeren te perfectioneren. Lege zwembaden waren tijdens de grote droogte van 1976 bijvoorbeeld een ideale plek om te oefenen: daar vonden de eerste ‘aerials’ (luchtsprongen) met het skateboard plaats. Later namen de ‘Z-Boys’ ook deel aan internationale skateboardwedstrijden, waar ze er meestal met de beker vandoor gingen.

[divider/]

Sorry, deze video is niet (meer) beschikbaar

httpvh://www.youtube.com/watch?v=xP9EMH6R50w

[divider/]
U kunt deze documentaire ook kopen op Dvd/Blu-ray
[pureHTML]

[/pureHTML]