Dokument: De nachtmerrie

Dokument begint het nieuwe documentaire seizoen met weer een prachtige documentaire over de werkelijkheid na een valse beschuldiging van seksueel misbruik. Ten onrechte beschuldigd worden van seksueel misbruik – het is de nachtmerrie voor velen en toch komt het veel voor, ook in Nederland: denk maar aan de Bolderkar-affaire uit 1988, waarbij maar liefst veertien vaders tegelijk verdacht werden, en de affaire Lancée uit 1996, waarbij een dochter het had voorzien op haar vader, een bekende politiechef. En dat zijn dan nog zaken waarvan de afloop in de openbaarheid kwam en de verdachten openlijk van schuld werden gezuiverd. In veel andere gevallen, waar men het meeste binnenskamers houdt, blijft de smet van de beschuldiging vaak levenslang kleven. Valselijk beschuldigd worden kan zo iemands leven verwoesten.
In de Zweedse documentaire De Nachtmerrie (originele titel: Uppdrag granskning: Mardrömmen) zien we hoe Thomas en Jennie, ouders van twee dochters, beticht worden van seksueel misbruik van hun oudste dochter. Slechts één beschuldigend telefoontje is voor de Zweedse autoriteiten voldoende om Thomas te arresteren, de kinderen per direct uit huis te plaatsen en Jennie te beschuldigen van medeplichtigheid.
Thomas wordt later vrijgesproken van alle aanklachten. Maar ondanks zijn onschuld is het gezinsleven veranderd in een hel.
Reporters Nicke Nordmark en Hasse Johansson volgden Thomas en Jennie een jaar lang. Ze verdiepten zich in de beschuldigingen en de dramatische consequenties voor de familie. Het koppel vertelt over de wanhoop die ze voelden toen ze ten onrechte beschuldigd werden van deze misdaad.
Deze documentaire van Dokument werd oorspronkelijk uitgezonden op 02-09-2013 via Uitzending Gemist en is te bekijken tot 2 oktober 2013. Meer Documentaires van Dokument kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[sc name=docubroken1 ]
[tab:Trailer]
      
Geen trailer beschikbaar
      
[tab:END]
[divider/]