Door schade en schande

De Tegenlicht bijdrage aan de VPRO thema week “Knap Crimineel”. Wie in de gevangenis gezeten heeft, loopt een kans van 80% om daar nog eens terug te komen. Rein Gerritsen is een van de mensen die aan de goede kant van de streep terecht gekomen is.
Rein Gerritsen is al jaren actief als wetenschapsfilosoof, vertaler en schrijver en heeft zich definitief met zijn gezin in de bovenwereld gevestigd. Door twee en een half jaar opsluiting (inclusief 13 weken isoleercel) voor o.a. het overvallen van een bank, is hij een ervaringsdeskundige tegen wil en dank van het Nederlandse strafsysteem.
Over zijn jeugd en zijn tijd in het criminele milieu schreef Gerritsen Knock Out, de zieke ziel. Om aan de kost te komen schrijft hij artikelen en werkt hij als vertaler. We volgen Rein naar Barcelona, waar hij met Philip Zimbardo aan de vertaling van Het Lucifereffect werkt. Psycholoog Zimbardo deed in de jaren 70 het beroemde Stanford Prison Experiment, om te onderzoeken hoe omstandigheden het gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Zimbardo was ook getuige-deskundige voor een van de bewakers in de Abu Ghraib gevangenis in Irak.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1151218″]
[tab:Mirror]
[npodocplayer id=”VPWON_1151218″]
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]