Elfstedentocht, de wedstrijd van 1963

De extra lange – vijftigste Andere Tijden Sport ging woensdag 16 januari over de barre Elfstedentocht van 1963: de legendarische Tocht der Tochten. Op 18 januari was het precies een halve eeuw geleden dat in een ijskoud, winderig en besneeuwd Friesland een van de zwaarste sportwedstrijden ter wereld werd afgewerkt.
Zelden zal iemand door een enkele sportoverwinning zo’n mythische status bereikt hebben als de toenmalige sportartikelenwinkelier Reinier Paping uit Dedemsvaart. Een belangrijke bijdrage aan deze mythevorming was het mislukken van het rechtstreekse televisieverslag. Het nog prille medium had alles uit de kast gehaald, tot helikopters en motoren aan toe, maar de techniek liet het in de ijswoestijn grotendeels afweten. Het falen van de live-reportage van 1963 heeft ertoe geleid dat er ook over het verloop van de wedstrijd altijd mythes zijn blijven bestaan. Mythes die tot in 2013 voortleven.
Andere Tijden Sport wekte in een extra lange special de wedstrijd voor het eerst tot leven aan de hand van veelal niet eerder vertoond beeld- en geluidmateriaal. De nummers een, twee en drie van de wedstrijdtocht – Paping, Uitham en Van den Berg – vertellen nog één keer wat zich in 1963 werkelijk tussen start en finish heeft afgespeeld.
Deze documetaire van Andere Tijden Sport werd oorspronkelijk uitgezonden op 16-01-2013. Meer Documentaires van Andere Tijden Sport kunt u hier vinden.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
[vpro-gemist id=”VPWON_1185417″]
[tab:Mirror 1]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=2LYv4FabHfw
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]
[divider/]