Enron The Smartest Guys In The Room

Documentaire waarin het schandaal rond het faillissement van het Amerikaanse energiebedrijf Enron uit de doeken wordt gedaan
Energiebedrijf Enron was eens de zevende grootste onderneming van de VS, maar maakte een dodelijke val. Het faillissement van Enron groeide uit tot een schandaal van enorme proporties. Hoe was het mogelijk dat de top van het bedrijf miljoenen dollars aan bonussen binnenhaalde, terwijl investeerders en personeel hun zuurverdiende spaargeld in rook zagen opgaan? Uit talloze interviews, persoonlijke nota’s van de directie en de tapes van de telefoongesprekken van de Enron-traders komt een gitzwart portret van het Amerikaanse kapitalisme – vol onvoorstelbare persoonlijke excessen en een compleet gebrek aan morele waarden – naar voren.
Alex Gibney, regisseur van ‘Enron: The Smartest Guys in the Room’, baseerde zijn documentaire op het gelijknamige boek van Bethany McLean en Peter Elkind. Dit onthutsende portret van het Enron schandaal, werd geselecteerd voor diverse internationale filmfestivals en kreeg in 2006 bovendien een Oscarnominatie voor Beste Documentaire. Ken Lay, een van de topmannen van Enron, stierf op 5 juli 2006 tijdens een vakantie in Colorado, naar verluidt aan de gevolgen van een hartaanval. Hem hing een celstraf van twintig tot dertig jaar boven het hoofd. Ook topman Jeffrey Skilling zal voor minstens vijfentwintig jaar achter de tralies moeten.

[divider/]
[tab:trailer] 
httpvh://www.youtube.com/watch?v=0zMakN-EMLg
[tab:docu]
  
 

Deze documentaire is helaas niet meer beschikbaar

 
 
 
[tab:END]

[divider/]