Een korte documentaire uit 2011 over het leven in de schuldsanering van, de inmiddels als cameraman afgestudeerde, Bjorn Brekelmans.

In deze tien minuten durende documentaire volgt Bjorn zijn moeder, die in korte tijd erg veel kwijt is geraakt in haar leven. In 2008 overlijd hun vader/echtgenoot. Doordat Bjorn zijn moeder een eigen zaak had kon zij dit niet alleen draaiend houden, en heeft ze de zaak moeten verkopen. Als gevolg hiervan bleef er een restschuld over en belande ze in de schuldsanering.

Bjorn laat in zijn documentaire zien hoe sterk zijn moeder is geweest, want ondanks de moeilijke periode die zijn moeder heeft/had probeerde zij toch overal het positieve van in te zien. Bjorn wil tegelijkertijd ook laten zien dat er ook positieve kanten zijn over het leven in de schuldsanering, “Zo leer je genieten van de kleine dingen in het leven, en merk je al heel snel wie je echte vrienden zijn”, aldus de moeder van Bjorn.

Al met al een zeer geslaagde korte documentaire en een mooie ode aan zijn moeder.

No Comments

  1. Goede documentaire die een portret laat zien van een gezin met schulden en een ongeval.
    In de documentaire is goed haar kant te zien. Wat ik mis is de kant die laat zien hoe onrechtvaardig dit is naar de rest van Nederland en laat zien dat nederlaand een op en top verzorgingsstaat is. Haar man is overleden maar dat maakt het niet minder erg dat de rest van nederland haar avonturen met salsa barren moet betalen. Het is een mooi portret maar ik vind best wel dat het te eenzijdig is gefilmd. Mensen die geen geld hebben en ook geen schulden hebben dit door hard werken en zuinig zijn en teveel belasting betalen aan mensen met mislukte ondernemingsplannen, verslavingen etc. Ik zie een dame die in een auto rijdt een boodschappen kar vol heeft, rookt, mooie kleding heeft en avonturen achter zich van slecht ondernemerschap. Ik vindt drie jaar deze levenstijl hebben niet opdoen aan de schade die ze maakt. er zijn mensen die altijd zo leven door het hoge belastinglandschap. In Nederland kan je beter schulden maken dan sober leven.
    De documentaire laat deze kant van het probleem absoluut niet zien. Dit is niet helpen dit is het probleem verdelen over andermans schouders die niet van het geld besteden hebben genoten. De documentaire is duidelijk gemaakt door iemand die deze “hardheid” mist dit maakt de maker misschien wel een mooi mens maar een onvolledige documentaire maker. En dat is jammer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *