Ground Zero – Mali

We kijken inmiddels niet meer op als er ergens in Afrika weer een burgeroorlog woedt, toch kunnen de directe beelden van de frontline nog steeds een ontzettend indruk achterlaten. Ik waarschuw jullie maar meteen, in deze documentaire zitten een flink aantal shots die als schokkend ervaren kunnen worden.
Vice Ground Zero kreeg 21 februari 2013 de uitzonderlijke toestemming van het Franse leger in Mali om te filmen aan de frontlinie. Dezelfde dag echter nog werd de stad Goa aangevallen door rebellen, die in de nacht Goa waren binnen geslopen en bij dageraad strategische zelfmoord aanslagen pleegde op verschillende overheidsgebouwen. De Fransen, die nou alweer een tijdje in Mali zitten om het nationale leger te ondersteunen, liet het gevecht grotendeels aan het Malinese leger over, om zo hun vaardigheden te testen.
En hier zien we meteen het grote verschil tussen een goed getraind westers leger en het Malinese leger, die er qua uitrusting er misschien nog aardig professioneel uitzien, maar duidelijk geen enkele tactische training hebben gehad. Ook in dit geval schieten ze maar in het wilde weg en vernielen zo het halve stadscentrum. Na een tijdje raakte de ammunitie van de Malinese soldaten op, en was het wachten op het Franse leger om ze te redden.

[divider/]
[tab:Deel 1]

[tab:Deel 2]

[tab:END]

[divider/]