Een gruwelijke ondervraging ontleed

De ondervragingen door de CIA werden vaak in verband gebracht met martelingen. Vooral na 11 september wekte de geheime dienst de indruk dat het doel belangrijker was dan het middel in de strijd tegen terrorisme. Praktijken als waterboarding, het onthouden van slaap en het dreigen met executies werden eufemistisch ‘enhanced interrogation techniques’ genoemd.
Echt bewijs was er nooit voor, totdat in 2014 het ‘martelrapport’ uitkwam. De conclusies daarvan waren niet mis. De CIA paste marteltechnieken toe die buiten alle proportie waren. Bovendien bleken de ondervragers niet goed getraind en hadden hun praktijken weinig succes. In sommige gevallen bleek het martelen juist tegen hen te werken. Wat ook niet hielp, was dat een vijfde van de gevangenen niets met terrorisme te maken had.
Voor de martelingen leek tot nu toe nog nooit iemand veroordeeld. Retro Report, een organisatie die verhalen onderzoekt nadat ze uit het nieuws zijn verdwenen, ontdekte dat er wel degelijk in 2004 een aan de CIA verbonden ondervrager is veroordeeld en maakte daarover de documentaire ‘Anatomy of an Interrogation’. In deze documentaire reconstrueren de journalisten het verhaal van ondervrager David Passaro. “I wasn’t hired to be nice to those terrorists. I was hired to get a job done”, zegt hij.
Hoe hij de klus uitvoerde? Hij greep terug op zijn militaire training en paste dat toe op een Afghaanse boer, die hij tot op het bot vernederde. Totdat het helemaal mis ging.

[divider/]
[adsenseresponsive][tab:Docu]
httpvh://www.youtube.com/watch?v=gAYOwnHoXDw
[tab:Trailer]
[sc name=geentrailer]
[tab:END]

[divider/]