Hemelbestormers

De documentaire Hemelbestormers is een documentaire over bergbeklimmers. Geertjan Lassche, de regisseur van Hemelbestormers, heeft een half jaar intensieve trainingen gevolgd om in 2014 af te reizen naar het Himalaya gebergte. Samen met 13 Nederlandse expeditieleden wil hij de top van Cho Oyo bereiken. Een top die ligt 8201 meter. De documentaire laat zien hoe gevaarlijk het in het hooggebergte is en er komt duidelijk naar voren wat de rol van de sherpa’s is. Vlak voor het vertrek vindt één van de grootste klimdrama’s van de Himalya plaats, op de Mount Everest komen 14 sherpa’s om het leven. De Mount Everest is naast de Cho Oyo gelegen.

Het afgelopen jaar is een slecht jaar geweest voor de Nederlandse bergbeklimmers. Een aantal successen die overschaduwt worden door de dramatische ongelukken van ervaren bergbeklimmers. In 2015 overleed Martij Seuren na een val van 300 meter in het Mont Blanc-massief. Eric Arnold, 35 jaar, kwam om het leven door vermoeidheid en medische problemen op de terugweg van de top van de Mount Everest. En in mei 2016 verongelukte Christiaan Wilson die op de terugweg was van de Dhaulagiri.

De documentaire Hemelbestormers biedt een uniek kijk op het beklimmen van de achtduizeenders in de Himalaya.Deze documentaire van 2Doc werd oorspronkelijk uitgezonden op 16-12-2014. Meer Documentaires van 2Doc kunt u hier vinden..