Het beste van Nederland op Holland Doc 24

Holland Doc 24 heeft tijdens het Nederlands Film Festival weer een speciaal programma samengesteld. Van 24 tot en met 30 september worden Nederlandse documentaires die prijzen hebben gewonnen in binnen- en buitenland in het zonnetje gezet. De winnende documentaires van het Gouden Kalf in 2010 komen voorbij, Vaarwel en Weapon of War. Maar ook een film als Shout, een documentaire van Nederlandse makelij die in het buitenland geroemd is. In Holland Doc Junior worden Anne vliegt en Ik ben een meisje vertoont, twee Nederlandse jeugddocumentaires die beiden bekroond zijn op internationale filmfestivals. Daarnaast is er aandacht voor het Nederlands Online Film Festival en multimediale documentaires.
De annexatie in 1981 van de Golanhoogten door Israël, verscheurde complete Syrische families. De grenzen tussen Israël en Syrië gaan eens per jaar open om jongeren de kans te geven in Damascus te studeren. Voor Shout (IKON, 2010) volgen Sabine Lubbe Bakker en Ester Gould de twee vrienden Ezat en Bayan die op hun achttiende de kans grijpen naar het onbekende vaderland te gaan. Het anonieme leven in de grote stad is echter minder eenvoudig dan gedacht, ook door de verwachtingen van het thuisfront. Winnaar van de jury-award ‘The Film We Liked Most’ op London International Film Festival in 2010 / Special Mention op Haifa International Film Festival 2010
Journalist Andrej Schkolni woont op het Russische platteland. Moskou is ver weg. De mensen in dit verlaten gebied zijn arm en worden volledig in beslag genomen door de dagelijkse strijd om het bestaan. Voor politici en pers lijken ze niet te bestaan. Schkolni heeft zijn baan bij de regionale krant ‘De Leninist’ opgezegd; hij is het schrijven van artikelen over nietszeggende onderwerpen zat. Hij besluit zélf een krant te gaan maken: Nasha Gazeta, ‘onze krant’, met kleine verhalen. Filmmaakster Eline Flipse volgt in Onze Krant (2011) de dagelijkse beslommeringen van de selfmade hoofdredacteur. Winnaar middenlange documentaire op HotDocs Festival 2011 in Toronto, Canada
 
De Regenmakers, het groene verzet (Floris-Jan van Luyn, VPRO, 2010) is een documentaire over de teloorgang van het Chinese milieu. Van Luyn portretteert vier burgeractivisten die zich de ondergang van hun wereld niet langer laten aanleunen. Deze vier eigenzinnige Chinese burgers vertellen waarom zij, tegen de stroom in, de strijd durven aangaan met de nukkige en soms agressieve locale autoriteiten. Beste documentaire op Rome International Film Festival 2010 / Green Award op Sheffield Doc/Fest 2010 / Hoofdprijs op The International Film Festival and Forum on Human Rights in Geneva 2011 / Winnaar op Docville 2011, België
Ook vertoont Holland Doc 24 de documentaires Omdat wij mooi waren (- onder voorbehoud – Frank van Osch, NOS, 2010), Weapon of War (Femke en Ilse van Velzen, IKON, 2009), Vaarwel (Ditteke Mensink, NTR, 2009) en Longstay (Meral Uslu en Maria Mok, NTR, 2010).
HOLLAND DOC JUNIOR
Anne vliegt
(Catherine van Campen, NCRV, 2010) gaat over de elfjarige Anne, die last heeft van tics. Doordat zij Gilles de la Tourette heeft, doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Winnaar Hotdocs Festival 2011 in Toronto, Canada.
Ik ben een meisje (Susan Koenen, NCRV, 2010) gaat over Joppe, een mooi meisje van 14 jaar. Ze heeft een oogje op Brian. Maar wat Brian nog niet weet, is dat ze eigenlijk een jongen is.
NOFF: Holland Doc 24 Documentaireprijs 2011
Voor het derde jaar op rij verbindt Holland Doc 24 zijn naam aan het Nederlands Online Film Festival. De winnaar in de documentairecategorie ontvangt de Holland Doc 24 Documentaireprijs ter waarde van 2500 euro. De winnende korte documentaire wordt vertoond op Holland Doc 24 in de week van 24 tot en met 30 september.
Multimediale documentaires
Op ww.hollanddoc.nl is aandacht besteden aan documentaires, die speciaal voor het web of voor mobiele telefoons of iPad zijn gemaakt. We sluiten hiermee aan bij het programma Beeldenstorm, waarmee het Nederlands Film Festival het publiek met nieuwe vormen van beeldcultuur kennis wil laten maken.